Οικονομία

Ντομπρόφσκις: Δεν έχουμε καταλήξει για το ασφαλιστικό

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI και το Euro2day, απορρίπτοντας ωστόσο, μια και καλή τα σενάρια περί Grexit.

Έχουμε ήδη καθυστερήσει (στην αξιολόγηση). Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι Θεσμοί είναι ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Ντομπρόβσκις όταν ρωτήθηκε για το εάν προκαλεί ανησυχία η ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως για το ασφαλιστικό, εμφανίζεται «διαλλακτικός» λέγοντας ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση φέρει αντίμετρα του ιδίου κόστους τότε οι δανειστές θα τα εξετάσουν.

Όσον αφορά το Grexit, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει η συζήτηση σε αυτό.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ επιβάλλεται νομικά, κι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο Ταμείο την συμμετοχή του σε τρίτο ελληνικό πρόγραμμα καθώς αυτό είναι μια απόφαση που θα λάβει το ΔΣ του ΔΝΤ. Προ πάντων, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και ΕΕ δεν τα βρουν στην βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσης του, είναι οι χώρες μέλη του ευρώ που στο τέλος θα αποφασίσουν τι πρόταση θα υιοθετηθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση, εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε ακραίες επιλογές τις οποίες κάποιες χώρες μέλη δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τα κοινοβούλια τους.

«Τα έγγραφα της Ε.Ε. ή η Συνθήκη του ESM δεν μπορούν να καθορίσουν τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει. Αυτό που εξυπακούεται, είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της E.E. θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης» είπε και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους».

Σχολιάζοντας την αναδιάρθρωση του χρέους απέκλεισε το ονομαστικό «κούρεμά» του και σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν προσαρμογές στους όρους με διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του μακροπρόθεσμα.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα μνημόνια απάντηση ότι «με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος. Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα-, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα».

Πάντως, επεσήμανε ότι η οικονομία αποδίδει ελαφρώς καλύτερα απ’ ότι περίμενα, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή των δημοσιονομικών προβλέψεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

You may also like