Ελλάδα

ΝΥ Times: Οι τουρίστες στη Λέσβο αντί να κάνουν διακοπές, βοηθούν τους πρόσφυγες [εικόνες & βίντεο]

touristes-ethelontes-708.jpg?itok=xX0Gv6(TWITTER)

Σε ένα διαφορετικό δημοσίευμα από αυτά που συνήθως κάνουν τα διεθνή μέσα για την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του Robert Mackey, «την ώρα που η θερινή τουριστική σεζόν φτάνει στο πικ της, ορισμένοι τουρίστες στο ελληνικό νησί της Λέσβου ξέκλεψαν λίγο από τον χρόνο τους στην παραλία για να βοηθήσουν τους ντόπιους εθελοντές, προσφέροντας βοήθηα στους πρόσφυγες που συνεχίζουν να φτάνουν μαζικά διά θαλάσσης».

new-york-times-tourists-refugees1.jpg
«Αν είστε σε διακοπές στη Λέσβο και δείτε πρόσφυγες να περπατούν μέσα στη ζέστη της ημέρας, σας παρακαλώ βοηθήστε τους, δίνοντάς τους νερό και μπισκότα»

new-york-times-tourists-refugees2.jpg
Η Ολλανδή χρήστης του twitter παραπέμπει στη ολλανδόφωνη σελίδα στο facebook για το πώς οι τουρίστες μπορούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Σε αυτό το σημείο, ο δημοσιογράφος ενημερώνει το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό για την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 68.000 μεταναστών που έφτασαν διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περίπου 40.000 Σύροι που εγκατέλειψαν την χτυπημένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα τους.

new-york-times-tourists-refugees3a.jpg
«Εχω χρήματα, αλλά δεν μπορώ να τα σηκώσω γιατί οι τράπεζες είναι κλειστές… Σύροι πρόσφυγες στη Λέσβο. Δύο κρίσεις συγκρούονται στην Ελλάδα»

new-york-times-tourists-refugees3.jpg
«Παιδιά σε κέντρο κράτησης στη Λέσβο. Οι άνθρωποι φεύγουν επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι Σύροι»

«Ενώ η τοπική ακτοφυλακή σώζει από πνιγμό κάποιους από τους μετανάστες, ο ΟΗΕ προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στην έλλειψη υποδομών για τους νεοεισερχόμενους», ενώ «πολλή από τη βοήθεια προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία».

new-york-times-tourists-refugees4.jpg
«Επειτα από δύο ημέρες στη Λέσβο, την “ελληνική Λαμπεντουζα”, ήταν σκληρό να βρίσκεις ντόπιους και τουρίστες να έχουν να πουν κάτι κακό για τους μετανάστες. Εδώ είναι η Μελίντα, ιδιοκτήτρια ταβέρνας, η οποία διοικεί μια δωρεάν κατασκήνωση για τους νεοαφιχθέντες, υπό την απουσία της κυβερνητικής βοήθειας»

«Στη Λέσβο, η οποία απέχει ελάχιστα από τις τουρκικές ακτές, οι εθελοντές στους οποίους συγκαταλέγονται και ομογενείς από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και τουρίστες, ρισκάρουν ακόμα και με σύλληψή τους για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει την παροχή βοήθειας για τη μετακίνηση των μεταναστών, επειδή τους βοηθούν να μεταφερθούν από την ακτή στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού» σχολιάζει ο δημοσιογράφος των «The New York Times».

new-york-times-tourists-refugees5.jpg
«Οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια διαδρομή τριών ημερών μέσα από τα βουνά για να εγγραφούν στους καταλόγους της αστυνομίας στη Λέσβο»

new-york-times-tourists-refugees6.jpg
«Οι πρόσφυγες που φτάνουν στη βόρεια Λέσβο πρέπει να περπατήσουν 60 χλμ μέχρι το κέντρο κράτησης. Προσπέρασα εκατοντάδες επειδή είναι παράνομο να τους μεταφέρω με το αυτοκίνητο»

new-york-times-tourists-refugees7b.jpg
«Μεταπτυχιακός φοιτητής συνελήφθη επειδή μετάφερε με το αυτοκίνητό του πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Περιισότεροι απο 1.500 στο στρατόπεδο κράτησης»

new-york-times-tourists-refugees7a.jpg
«Το τελευταίο ανθρωπιστικό σπορ στη Λέσβο: διαπράττεις το “κακούργημα” να βοηθάς τους πρόσφυγες. Πολλοί έλαβαν μέρος στον αγώνα»

new-york-times-tourists-refugees8a.jpg
«Μετέφερα αυτή την οικογένεια προσφύγων στη Μυτιλήνη για να εγγραφεί στα μητρώα και τώρα αντιμετωπίζω Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης στην Ιρλανδία»

new-york-times-tourists-refugees8b.jpg
Ενας ακόμη Ολλανδός τουρίστας που αψηφά τον νόμο και μεταφέρει μια οικογένεια μεταναστών

new-york-times-tourists-refugees9.jpg

«41 οδηγοί μεταφέρουν πρόσφυγες, παρά την αστυνομική απαγόρευση στη Λέσβο. Μια συγκινητική κίνηση αλληλεγγύης»

Μάλιστα, κάποιοι τουρίστες που βοήθησαν έστω και για λίγο τους Ελληνες εθελοντές, προκειμένου να στρέψουν το ενδιαφέρον των ξένων στο πρόβλημα, κοινοποιούν εικόνες και βίντεο στα social media και το Youtube.

 

 

Για παράδειγμα, ο Eric Kempson, ένας Βρετανός γλύπτης που ζει τα τελευταία 16 χρόνια στον Μόλυβο, έχει καταγράψει την επικίνδυνη άφιξη των μεταναστών την Κυριακή και πήρε συνέντευξη, αφού πρώτα πρόσφερε λίγο νερό, από μια οικογένεια που εγκατέλειψε την πόλη Χομς στη Συρία.

 

 

Μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν μέρος στην ad hoc παροχή βοήθειας στου μετανάστες, οι οποία εν μέρη οργανώνεται μέσω Facebook, ήταν και η Jo Frazer-Wise, «μια Βρετανή που πέρασε δύο εβδομάδες στη Λέσβο πρόσφατα», ενώ όπως αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης αυτές οι μέρες που πέρασε στο ελληνικό νησί, «την επηρέασαν» και τώρα κάνει «μια προσπάθεια να συνδυάσει διακοπές με ανθρωπιστική βοήθεια, σε μια σειρά από αναρτήσεις στο blog της».

new-york-times-tourists-refugees10.jpg
«Η πρώτη μας ημέρα που βοηθήσαμε πρόσφυγες» γράφει σε ένα τουίτ παραπέμποντας στο blog της, ενώ σε άλλη ανάρτηση: «Τα πράγματα πάνε καλά σήμερα»

«Σήμερα ταΐσαμε περίπου 70 με 80 ανθρώπους» έγραψε την περασμένη εβδομάδα. «Ενώ παίρνουμε με το ταξί τον δρόμο της επιστροφής, βλέπουμε αυτούς που βοηθήσαμε, να περπατούν στους λόφους».

«Αργότερα, έπειτα από από αρκετές ώρες στην πισίνα και χαλάρωσης στο beach bar, όπου ήπιαμε ένα ποτάκι, βλέπουμε μια ομάδα ανθρώπων να περπάτα στον δρόμο. Δυστυχώς, ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει ότι αυτό το απόγευμα έφτασαν κι άλλες βάρκες. Ετσι, η ξεκούραση όσων δούλεψαν τόσο σκληρά για να βοηθήσουν (άλλους μετανάστες) διήρκεσε πολύ λίγο».

Σε άλλη ανάρτησή της, λίγο πριν εγκαταλείψει τη Λέσβο, έγραψε: «Ηταν σημαντικό που κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βοηθήσουμε, αλλά είναι επίσης σημαντικό για εμάς να κάνουμε διακοπές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Ειδικά (όταν βλέπεις τους) πάντες να εργάζονται τόσο σκληρά και να παλεύουν για την οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να τους προσφερθεί. Αλλά τουλάχιστον, ξέρουμε ότι κάναμε κάτι».

new-york-times-tourists-refugees.jpg

Σχετικά άρθρα
Βίντεο που σοκάρει: «Πόλεμος» μεταξύ μεταναστών στη Λέσβο για ένα πιάτο φαγητό [βίντεο]

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα