Πρόκειται για το πρώτο στοιχείο που δίνει βάση στην ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, με τους NYT να επισημαίνουν πάντως πως τα έως τώρα στοιχεία δεν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ΙΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο του χτυπήματος. Οι επικοινωνίες έγιναν με κρυπτογράφηση δεδομένων, χωρίς όμως να είναι γνωστό το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε.
Επικοινωνία με γνωστά μέλη του Ισλαμικού Κράτους είχαν οι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι πριν τις επιθέσεις της Παρασκευής, όπως μεταδίδουν οι «New York Times» επικαλούμενοι αξιωματούχους και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.
Πρόκειται για το πρώτο στοιχείο που δίνει βάση στην ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, με τους NYT να επισημαίνουν πάντως πως τα έως τώρα στοιχεία δεν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ΙΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο του χτυπήματος, αλλά στο ελάχιστο καταδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες δεν έδρασαν μόνοι τους.
Αναφερόμενοι στον διαφαινόμενο ρόλο του Ισλαμικού Κράτους, Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα πως ο βαθμός συντονισμού και η αποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις στην Πόλη του Φωτός φανερώνουν πως δεν πρόκειται απλώς για ενέργεια ντόπιων εξτρεμιστών που εμπνεύστηκαν από το ΙΚ.
Παράλληλα, η όλη συμπεριφορά των δραστών, η ψυχραιμία και η αλληλοκάλυψή που επέδειξαν υπό πίεση – σε κάποιες περιπτώσεις ένας πυροβολούσε ενώ κάποιος άλλος γέμιζε το όπλο του – φανερώνουν έναν βαθμό εκπαίδευσης ή τουλάχιστον συμβουλευτικής βοήθειας από κάποια οργάνωση που έχει την απαραίτητη γνώση.
Τρεις από τους επτά δράστες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί ως γάλλοι πολίτες, ενώ ένας όγδοος ύποπτους που καταζητείται είναι Βέλγος, κάτι που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που εγείρεται από τη σύνδεση ριζοσπαστικοποιημένων Ευρωπαίων με το ΙΚ, το οποίο εξαπλώνει την ιδεολογική επιρροή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δράστες επικοινώνησαν με γνωστούς πράκτορες της τζιχαντιστικής οργάνωσης χρησιμοποιώντας κάποιο σύστημα κρυπτογράφησης, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν χρησιμοποίησαν κάποιο ευρέως διαδεδομένο εργαλείο – όπως το WhatsApp – ή αν είχαν στη διάθεσή τους κάποιο πιο περίπλοκο λογισμικό, που θα υποδεικνύει και υψηλό επίπεδο τεχνολογιών επικοινωνίας από την πλευρά του ΙΚ.
Πέραν της ανάληψης ευθύνης από το ΙΚ, η οποία όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί και δεν περιέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες από τις επιθέσεις, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκάλεσε την αιματοχυσία «πράξη πολέμου» από την πλευρά της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και δεσμεύτηκε για αμείλικτη απάντηση.