Πολιτική

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξανά στο υπουργείο Υγείας: Τα ανοιχτά μέτωπα και η ατζέντα που παραλαμβάνει

Πλούσια ατζέντα παραλαμβάνει ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν χθες, ο κ. Γεωργιάδης ορκίζεται σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και έπειτα θα βρεθεί για δεύτερη φορά, μετά από δέκα χρόνια, στην οδό Αριστοτέλους και στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις. Το 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και το 2013 Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου. Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Υγείας προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, καθώς ήταν εκείνος που κλήθηκε να εφαρμόσει μια σειρά σκληρών μνημονιακών μέτρων. Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποιες από τις αλλαγές αυτές τον έφεραν σε αντιπαράθεση με γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Πιο συγκεκριμένα, δρομολόγησε τη δημιουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αξιοποιώντας τον ισχυρό πυλώνα του ΙΚΑ, του κραταιού ταμείου, που διέθετε πολλές δομές και προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, μετέτρεψε τις υγειονομικές Μονάδες του ΙΚΑ σε δομές ΠΦΥ, τα ΠΕΔΥ όπως ονομάστηκαν, που μπορούσαν να εξυπηρετούν το σύνολο του πληθυσμού, και τα νοσοκομεία του πάλαι ποτέ αυτόνομου ασφαλιστικού Οργανισμού τα ενέταξε στο ΕΣΥ.

Μεγάλη ήταν η τομή – και ανάλογης αντίδρασης – στο θέμα των γιατρών του ΙΚΑ, που κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο σύστημα της ΠΦΥ ή εάν θα ιδιωτεύσουν, κάτι που μέχρι το 2013 ήταν δεδομένο και νομοθετημένο ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα από τους 5.500 γιατρούς του ΙΚΑ.

Κατά τη δική θητεία του θεσπίστηκε και ο αρχικός νόμος για δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Μεγάλες αλλαγές υλοποίησε και στον τομέα του φαρμάκου, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν εκείνος που καθιέρωσε το γνωστό πλέον clawback, δηλαδή την αυτόματη επιστροφή που καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά το «κλειδωμένο» ποσό που καλύπτεται από το κράτος.

Ο νέος Υπουργός Υγείας στην προηγούμενη θητεία του είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς όταν επιχείρησε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να «ανοίξει» το επάγγελμα – μια απόφαση που υπαγόρευε η τρόικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σε σύντομο διάστημα το υπουργείο Υγείας κατέγραφε τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Τα «ανοιχτά» μέτωπα και οι μεταρρυθμίσεις από εδώ και στο εξής

Τώρα, από τη θέση του Υπουργού Υγείας καλείται να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενίσχυση νοσοκομείων με προσωπικό, την υλοποίηση του Υγειονομικού χάρτη κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική