Ο κ. Ανδρουλάκης είχε χθες το πρωί προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις από το κλιμάκιο υπουργών για το πακέτο στήριξης. Σε αυτή ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση, επί της ουσίας, για κερδοσκοπία, λέγοντας ότι επιστρέφει στους πολίτες το ποσό που εισέπραξε το κράτος τους προηγούμενους μήνες μέσω του ΦΠΑ και λοιπών φόρων λόγω της ακρίβειας. «Το 1,1 δισ. δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι κερδοσκοπία του Κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού. Αν υπολογίσετε τα έσοδα από το ΦΠΑ και τους υπόλοιπους φόρους που αυξήθηκαν λόγω του πληθωρισμού είναι πάνω από 1 δισ. μόνο για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η εν λόγω αναφορά προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στο κυβερνητικό επιτελείο, με κυβερνητικές πηγές να χρησιμοποιούν τον όρο…kinalonomics, μια ιδιότυπη οικονομική ανάλυση, δηλαδή, μόνο του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έσπευσε να αποσύρει την ανάρτηση του με το συγκεκριμένο απόσπασμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, όπως λένε, «αντελήφθη και ο ίδιος το μέγεθος της πρωτοφανούς ανοησίας που εκστόμισε».
Στο κυβερνητικό επιτελείο, παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι δεν έχει «ακριβή εικόνα» για το ύψος του χρέους του ΠΑΣΟΚ, αν και δεσμεύθηκε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει τη ρύθμιση που έχει πετύχει με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξυπηρέτηση αυτού.
Και, βεβαίως, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το χθεσινό «καρφί» του Άδωνι Γεωργιάδη στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη ότι επί ημερών του τον είχε διορίσει στον ΟΚΑΝΑ, όταν ο κ. Κατρίνης επετέθη στην κυβέρνηση και αμφισβήτησε το κατά πόσο γίνονται έλεγχοι στην αγορά για την αισχροκέρδεια.
Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να εξαπολύσει ξανά πυρά στο ΚΙΝΑΛ; Από τη μια, η αίσθηση στο Μαξίμου ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συντηρούσε έναν στείρο αντιπολιτευτικό λόγο. Από την άλλη, η «ταμπακιέρα» της κεντρώα ψήφου, η οποία αποτελεί κρίσιμη μάζα, προκειμένου η ΝΔ να πετύχει εκ νέου τον στόχο της αυτοδυναμίας. Στο Μαξίμου, συνεπώς, δεν θέλουν να αφήσουν «ζωτικό χώρο» στον κ. Ανδρουλάκη, πολλά δε στο πεδίο της οικονομίας.