Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σίγουρος για τις 151 ψήφους το βράδυ της Τετάρτης, στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Και δεν έχει άδικο.
Έχοντας εξασφαλίσει από καιρό τη θετική ψήφο της πάλαι ποτέ «γαλάζιας» Κατερίνας Παπακώστα (την οποία «εξασφάλισε» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον τελευταίο ανασχηματισμό), έχοντας ακόμη «απαγάγει» 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ (οι 2 εκ των οποίων είναι μέλη της κυβέρνησης: η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης), μπορεί να είναι σίγουρος και για την κρίσιμη ψήφο του «κυρίου 151», που δεν είναι άλλος από τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.
Η θέση του Ποταμιού, φυσικά, είναι διαφορετική. Το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, έστω κι αν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι ο λόγος ο οποίος οδήγησε στην άρση της εμπιστοσύνης του Πάνου Καμμένου και των λίγων πιστών ακόμα στον αρχηγό στελεχών του.
Τη θέση του Ποταμιού, μάλιστα, υπενθύμισε χθες ξανά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αλλά ο Σπύρος Δανέλλης είχε δείξει τις προθέσεις του από νωρίς.
Στην αρχή δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να αποσυνδεθεί από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι το Ποτάμι πρέπει να την ψηφίσει. Για εθνικούς λόγους βεβαίως. Μετά προειδοποίησε ότι «θα παραιτηθεί αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», εξηγώντας ότι «αν δεν κρατήσουμε τις αρχές μας και αναθεωρήσουμε τη στάση μας, δεν θα μας βγει σε καλό».
Και μετά έκανε το μεγάλο βήμα. Αυτό που περίμενε με αγωνία ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακοίνωσε -ραδιοφωνικώς- ότι θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η άποψη του Ποταμιού είναι ότι ψηφίζουμε τη συμφωνία αλλά δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Η δική μου προσωπική άποψη εδώ και μήνες, όταν εμφανίστηκε ως πιθανότητα να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία για να φέρει τη Συμφωνία προς κύρωση, είναι ότι είναι συνεπές σε όσους θεωρούν ότι είναι εθνικά προς το συμφέρον μας να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, να στηρίξεις την κυβέρνηση, για να υπάρχει κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Είναι ανορθόδοξη αυτή η σκέψη, είναι όμως συνεπής με τη συνείδηση».
Μετά από αυτή τη δήλωση του Σπύρου Δανέλλη ο Αλέξης Τσίπρας (αν δεν τη γνώριζε ήδη από πριν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, ερμηνεύοντας την πεποίθηση από καιρού της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και για τις δύο ψηφοφορίες) ήξερε ότι μπορούσε να προχωρήσει στο «συναινετικό διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, χωρίς να κινδυνεύει ούτε να χάσει τη δεδηλωμένη, ούτε να χάσει τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι πληροφορίες λένε ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου δεν υπήρχε ένταση.
Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι διέθετε τους βουλευτές που χρειαζόταν και μπορούσε χωρίς καμία θλίψη να αποχωριστεί τον κυβερνητικό του εταίρο. Και ο Πάνος Καμμένος μπορούσε να προχωρήσει στην παραίτησή του, σώζοντας τα προσχήματα και διαφυλάσσοντας την προσωπική του αξιοπρέπεια. Τους βουλευτές του και τους υπουργούς του ήξερε ότι τους είχε χάσει εδώ και καιρό. Ορισμένοι -όπως η Έλενα Κουντουρά- δεν του έβγαιναν καν στο τηλέφωνο, ή για να τον αποφύγουν, έφευγαν στη μακρινή Κίνα, όπως ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.