Μπορεί η Νέα Δημοκρατία μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας να διευρύνει την επιρροή της, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν σαφές προβάδισμα της κεντροδεξιάς παράταξης στην πρόθεση ψήφου, όμως υπάρχει μια η εφημερίδα Αυγή που ακόμη «βλέπει» θεαματική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Bridging Europe, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,7%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 16,6%, καταγράφοντας προβάδισμα 8,1 μονάδων!
Ποια, όμως, είναι η ταυτότητα του κέντρου ερευνών που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση;
Το Bridging Europe, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του είναι ένα μη κομματικό διεθνές think-tank και κέντρο επικοινωνίας με έδρα στην Αθήνα που παρέχει πολιτικές αναλύσεις, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, διεξάγει καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα, πραγματοποιεί εμπορικές αναλύσεις και δημοσκοπήσεις, καθώς και άλλες υπηρεσίες επικοινωνίας.
Όπως επισημαίνεται στην ταυτότητά του, το κέντρο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ειδικών και συνεργατών που «είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις ανάγκες των πελατών και της οργάνωσης».
Ιδρυτής του Bridging Europe είναι ο Δημήτρης Ραπίδης, όπως αναγράφεται στην επίσημη σελίδα του κέντρου ερευνών, ο οποίος στο βιογραφικό του σημείωμα αναφέρει πως έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, ενώ έχει Μάστερ Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ο Ραπίδης είναι μέλος της ομάδας Greek Politics Specialist Group (GPSG), μπλόγκερ και συνεργάτης ευρωπαϊκών think-tanks και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πολλές οργανώσεις στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Όπως επισημαίνει στο βιογραφικό του, ο Ραπίδης είναι πολιτικός αναλυτής που έχει ασχοληθεί εκτενώς με την ανάλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, ενώ έχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά διεθνή δίκτυα.
Ο Ραπίδης, όμως, αποδεικνύεται φανατικός θαυμαστής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνας Κούνεβα, Στέλιου Κούλογλου, καθώς δεκάδες είναι οι αναρτήσεις του στη σελίδα του στο Twitter.
Ο πολυγραφότατος Ραπίδης δεν χάνει στιγμή να αναπαράγει «τιτιβίσματα» των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικροτεί το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω μηνύματα του Ραπίδη στο προφίλ του:
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε λιτότητα και κοινωνική ατζέντα. Μία εξαιρετικά σκληρή δουλειά ειδικά όταν οι πιστωτές δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση», «Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τεράστιες προσπάθειες για να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο για όλες τις γενιές. Σκληρή δουλειά», «Είναι σίγουρο ότι η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν πονοκέφαλο στις πιστωτές», «Μπορεί να κοροϊδεύετε τον Βαρουφάκη, αλλά θα ήταν απείρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητικότερη η πολιτική με εκείνον στην αντιπολίτευση», «Σήμερα, έπειτα από μήνες αγώνα, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε την τροπολογία που ανοίγει την πόρτα για την οργάνωση του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα».
Την ίδια στιγμή, ο Ραπίδης καλεί τους followers του να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου για το «πείραμα λιτότητας της Μέρκελ στην Ευρωζώνη» αναρτώντας και τη σχετική εικόνα που διαφημίζει την ταινία του Έλληνα ευρωβουλευτή με τίτλο «Η Νονά».
Παράλληλα, σε ανάρτησή του σχολιάζει το σκίτσο του δικτύου Politico, στο οποίο απεικονίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε κλουβί που το σέρνουν με αυτοκίνητο η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.
Στο μήνυμά του, λοιπόν, ο Ραπίδης γράφει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας έχει αιχμαλωτιστεί από τους ηγέτες της ΕΕ και τον Πούτιν. Αποτυχημένο το μήνυμα: Δεν είναι υποτιμητικό για την Ελλάδα, αλλά για όλους τους άλλους».
Όσο για τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Λάμπρου, ο Ραπίδης δείχνει εξαιρετικά ικανοποιημένος που οι καταγγελίες μπήκαν στο αρχείο.
«Πάει κι ο Λάμπρου. Πάμε τώρα να βρούμε κάποιον άλλο να σπιλώσουμε», γράφει με διάθεση ειρωνείας ο ιδρυτής του Bridging Europe.
Ο θαυμασμός του Ραπίδη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις καθώς αναπαράγει ακόμα και την ανάρτηση-γκάφα του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Μπορεί, λοιπόν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απέσυρε από τον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter το επίμαχο «τιτίβισμα», με το οποίο απευθυνόταν στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντάς του για τους «νευρικούς πιλότους», όμως, ο Ραπίδης φρόντισε να το αναρτήσει αυτούσιο στα αγγλικά γράφοντας: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους».
Πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου
Το κέντρο ερευνών Bridging Europe, όμως, «έβλεπε» πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και σε δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου συγκέντρωνε ποσοστό της τάξης του 25,8, ενώ αυτό της Νέας Δημοκρατίας μετά βίας άγγιζε το 13,2%.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις παρά την πτώση της τάξης του 10% σχετικά με τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου. Η Νέα Δημοκρατία πάει πολύ χειρότερα, έχοντας πληγεί από τις εσωκομματικές μάχες, ενώ περίπου το 28% δηλώνει αναποφάσιστο», αναφέρει κείμενο που συνοδεύει τη δημοσκόπηση της 4ης Δεκεμβρίου.
Παρά τη σημαντική πτώση που καταγράφεται στα ποσοστά, το κέντρο ερευνών ερμηνεύει ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση, με την πορεία του κόμματος να «θυμίζει εκείνη που σημείωνε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου».
Μάλιστα, το Bridging Europe εξηγεί πως τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Δεκεμβρίου αποκαλύπτουν την αφοσίωση και εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην κυβέρνηση, «παρά το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί και τις συνέπειες της εφαρμογής ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας».