Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής που έχει δημιουργηθεί ποτέ, ένα πραγματικό θαύμα της τεχνολογίας που κατάφερε να αποκαλύψει την ύπαρξη του Μποζονίου, μετά από 3 χρόνια αναβαθμίσεων είναι έτοιμος για νέες… περιπέτειες.
Ο Large Hadron Collider, ή συντομότερα LHC, είναι μια μηχανή επιτάχυνσης υποατομικών σωματιδίων, μήκους περίπου 27 χιλιομέτρων. Το 2012, ο επιταχυντής του κέντρου πυρηνικών ερευνών CERN, επιβεβαίωσε την «διαστημική» θεωρία του Πίτερ Χιγγς, περί ύπαρξης του σωματιδίου του θεού.
Τρία χρόνια αργότερα, μετά από βελτίωση των ήδη εξαιρετικών ικανοτήτων του, ο LHC είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ικανός να επιταχύνει σωματίδια σε ταχύτητες που προσεγγίζουν σημαντικά αυτή του φωτός, έχει στόχο την ανακάλυψη νέων στοιχείων που ίσως αλλάξουν τα δεδομένα στον κόσμο της φυσικής. Σωματίδια που εμφανίζονται για απειροελάχιστα χρονικά διαστήματα, μετά από συγκρούσεις που απελευθερώνουν τεράστια ποσά ενέργειας, ικανά να «μαρτυρήσουν» τι συνέβη κατά την δημιουργία του σύμπαντος.
Για να μπορέσουν να επιτευχθούν τόσο αποτελεσματικές συγκρούσεις σωματιδίων, χρειάζεται μια απόλυτα ακριβής μηχανή. Ενας τεράστιος, υπερσύγχρονος επιταχυντής, που στην όψη του αντανακλάται η σύσσωμη η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών. Το κόστος για την δημιουργία του LHC ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Τι μπορεί να δημιουργηθεί με την χορήγηση ενός τόσου μεγάλου χρηματικού ποσού;
Η εικόνα του επιταχυντή από τον ουρανό. Ενας κύκλος με περίμετρο 27 χιλιομέτρων, στα σύνορα της Γαλλίας και της Ελβετίας.
Οι μαγνήτες που κρατούν σε σωστή τροχιά τα σωματίδια, παρά την εξωφρενική τους ταχύτητα.
Ενα από τα λίγα σημεία πρόσβασης στον επιταχυντή. Το κοντινότερο του βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά. Το τεράστιο υπόγειο τούνελ, είναι προσβάσιμο μόνο για ελάχιστους επιστήμονες.
Για να μεταφερθούν μέσα στο τεράστιο μηχάνημα, οι επιστήμονες χρειάζονταν κάποιο μέσο. Το ποδήλατο ήταν η ιδανική λύση.
Το «control-room» πάνω από το υπόγειο τούνελ. Πάνω από 1.500 επιστήμονες επεξεργάζονται τις πληροφορίες που δέχονται από τον LHC. Δωμάτια γεμάτα με οθόνες, ώστε κάθε διαφορετικό δεδομένο να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.
Ενας από τους ανιχνευτές σωματιδίων του LHC. Το τρομακτικό μέγεθος του φαίνεται συγκριτικά με τον άνθρωπο που στέκεται μπροστά του.
Ο δεύτερος ανιχνευτής, ύψους 15 μέτρων και βάρους 12.000 τόνων. Οι επιστήμονες επιχειρούν από αυτή την τεράστια μηχανή να βρουν υπερσυμμετρικά σωματίδια, αλλά και σωματίδια σκοτεινής ύλης.