Οι αντικαθεστωτικοί Τούρκοι αυτοεξόριστοι ξεσκεπάζουν τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου – Με άρθρα του ο Τούρκος καθηγητής Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν αποκαλύπτει τα επεκτατικά σχέδια της Αγκυρας και επικρίνει δημόσια τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
O αυτοεξόριστος στη Σουηδία Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, διαχειριστής σήμερα του γνωστού ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor που προκαλεί πονοκέφαλο στην Τουρκία με τις αποκαλύψεις του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν, που μπορούν να φτάσουν έως τη σύγκρουση με την Ελλάδα.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ο Μποζκούρτ, πρώην επικεφαλής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Zaman», κατηγορήθηκε ως μέλος του δικτύου Γκιουλέν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την Τουρκία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία. Χάρη στις σοβαρές αποκαλύψεις του, το δίκτυο Νοrdic Monitor είναι γνωστό και ως «τουρκικά WikiLeaks». Δημοσιοποιεί έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές που αποκαλύπτουν τους πραγματικούς σχεδιασμούς της εθνικιστικής=ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν.
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο Μποζκούρτ επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα σαν σάκο του μποξ για πολλούς λόγους. «Ως αντιπερισπασμό στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Τούρκοι πολίτες και προκειμένου να αναγκάσει ΗΠΑ και Ε.Ε. να παρέμβουν ώστε να διαπραγματευτούν μαζί του και να αναγνωρίσουν και να νομιμοποιήσουν τις παράνομες ενέργειές του, κερδίζοντας παραχωρήσεις από την Ελλάδα που θα παρουσιάσει στη συνέχεια ως θρίαμβο στους ψηφοφόρους του», λέει. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να κόψει τις γέφυρες με την Ελλάδα και να φτάσει στα άκρα όταν οι επιλογές του τελειώσουν: «Δεν θα διστάσει να εμπλακεί σε σύγκρουση κόβοντας κάθε γέφυρα με την Ελλάδα. Αυτό θα συμβεί προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει το καθεστώς του που σήμερα επιβιώνει μέσω εκφοβισμού, εκβιασμού και καταπίεσης της τουρκικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον 49χρονο αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη συλλογιστική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου – και όχι μόνο. «Οπως είδαμε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές που τον ακολουθούν για δεκαετίες, μέσα από άρθρα, εκδόσεις, συνεντεύξεις κ.ά., τόνιζαν το λάθος της “Τουρκικής Δημοκρατίας” του Κεμάλ Ατατούρκ να μετατρέψει το μνημείο από τέμενος σε μουσείο. Το ίδιο κάνουν και σήμερα, κατηγορώντας έμμεσα τον Ατατούρκ ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης παρέδωσε τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία σήμερα στην Τουρκία θεωρεί πως το 1923 εξαπατήθηκε και αδικήθηκε με τη διαμόρφωση των σημερινών συνόρων, διεκδικώντας μέρος του εδάφους που παραχωρήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόμοια νοοτροπία υπάρχει για τη Συρία και το Ιράκ. Εάν αισθανόταν αρκετά σίγουρος, ο Ερντογάν θα προχωρούσε στην επόμενη κίνηση. Πιστεύω πως είναι μόνο θέμα χρόνου, πόρων, δυναμικής σε περιφερειακό και παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον», τονίζει, και προσθέτει ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να ιδρύσει τη «δεύτερη Τουρκική Δημοκρατία» και να μείνει στην Ιστορία ως νέος Κεμάλ Ατατούρκ. «Θέλει να μείνει στην Ιστορία ως αυτός που μεγάλωσε τη σημερινή Τουρκία, αρπάζοντας γη και θάλασσα από τους γείτονές της. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς του δηλώσεις για υποτιθέμενα προβλήματα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και στη Δυτική Θράκη με τη μουσουλμανική μειονότητα. Ισως στο βάθος του μυαλού του να τα φαντάζεται ως μέρος της Τουρκίας».
O Τούρκος δημοσιογράφος διετέλεσε επικεφαλής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Zaman» για πολλά χρόνια. Φυγαδεύτηκε μετά το 2016 στη Σουηδία, κυνηγημένος ως γκιουλενιστής, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.
Σήμερα διαχειρίζεται το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα
Στο ερώτημα τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα, απαντάει: «Να επιδιώξει περισσότερη διεθνή υποστήριξη έναντι της Τουρκίας, κάτι που θεωρώ πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές χώρες, από την Ινδία ως την Αίγυπτο, θεωρούν την πολιτική Ερντογάν επικίνδυνη για την εθνική τους ασφάλεια. Βλέπω ότι αυτό ήδη το κάνει με επιτυχία η ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει. Να κάψει τους υποτιθέμενους άσους του Ερντογάν, όπως την εκμετάλλευση των προσφυγικών ροών στον Εβρο και στο Αιγαίο, και βέβαια να ενθαρρύνει φωνές αντίστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η πλειοψηφία των Τούρκων θέλει να ζήσει ειρηνικά και φιλικά με τους Ελληνες. Δυστυχώς η παρούσα ηγεσία πνίγει τις λογικές φωνές στη χώρα μου».
Στοχοποιημένος από την κυβέρνηση Ερντογάν και με ένα ένταλμα σύλληψης να εκκρεμεί σε βάρος του, ο Μποζκούρτ δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή του και τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο, όπως τονίζει, θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του. «Θα συνεχίσω να υψώνω τη φωνή μου και να αποκαλύπτω την αλήθεια και τις πραγματικές ιστορίες απέναντι στο ψέμα και τις παραπλανητικές πληροφορίες από τις μηχανές προπαγάνδας της κυβέρνησης Ερντογάν», κατέληξε.
Ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Γης του Καναδά δίδασκε πριν από το 2016 στις Ακαδημίες Πολέμου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Σήμερα λόγω των θέσεών του στοχοποιείται όχι μόνο από εθνικιστές και ισλαμιστές, αλλά και από κεμαλιστές
Μεχμέτ Εφε Τσαμάν: «Mε λιντσάρουν»
Στις λίγες φωνές που τολμούν να επικρίνουν δημόσια και ευθέως τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή του αυτοεξόριστου στον Καναδά πολιτικού επιστήμονα Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, ο οποίος διώκεται στην Τουρκία για υποτιθέμενες σχέσεις του με το δίκτυο Γκιουλέν. Ο Τσαμάν σήμερα είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Γης του Καναδά και προτού εγκαταλείψει κυνηγημένος τη χώρα του, δίδασκε στις Ακαδημίες Πολέμου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Ο ίδιος αρθρογραφεί τακτικά στην ανεξάρτητη ενημερωτική πύλη www.tr724.com, προκαλώντας αντιδράσεις για τις θέσεις που εκφράζει δημόσια. Υστερα από το πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά μετά το 1974 και μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου» δέχτηκε κύμα επίθεσης στα social media από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, την κεμαλική αντιπολίτευση κ.ά. Ο ίδιος σχολίασε στο προσωπικό του προφίλ στα social media: «Με λιντσάρουν α) Τούρκοι εθνικιστές της δεξιάς πτέρυγας («Γκρίζοι Λύκοι»), β) Εθνικιστές της αριστερής πτέρυγας (Kemalist ulusalc), γ) Ισλαμιστές και Ερντογανιστές, δ) Παιδιά του βαθέος κράτους». Ακολουθούν κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο με την προκλητικότητα της Αγκυρας:
«Η Τουρκία δεν αποδέχεται τα σημερινά σύνορα»
Αυτό που δυσκολεύεται να αποδεχθεί η Αγκυρα είναι τα παρόντα σύνορα. Ανάμεσα στα χερσαία, τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, φυσικά και τεχνικά δεν υπάρχει καμία διαφορά. Οπως η προσπάθεια να καταλάβεις μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα ενός άλλου κράτους είναι επεκτατισμός, έτσι και το να μην αποδέχεσαι τα θαλάσσια σύνορα ενός άλλου κράτους και να προσπαθείς χρησιμοποιώντας ισχύ να τα θέσεις υπό τον έλεγχό σου είναι επίσης επεκτατισμός. Οταν επειδή δεν σε συμφέρει δεν αποδέχεσαι την αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ότι και τα νησιά όπως και τα παράκτια κράτη έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εδάφους για επεκτατισμό. […] Γίνεται αντιληπτό ότι η ενεργειακή εξάρτηση είναι απλά ένα όχημα νομιμοποίησης. Αυτό που διακρίνεται είναι ξεκάθαρο! Το αυταρχικό καθεστώς της Αγκυρας, για να καταπνίξει τα θέματα της οικονομίας που βουλιάζει και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακολουθεί φιλοπόλεμες πολιτικές. Μιλάμε για ένα καθεστώς το οποίο για να προστατεύσει την εξουσία του βγάζει πολεμικές κραυγές».
Το ανεξάρτητο δίκτυο, γνωστό και ως «τουρκικό WikiLeaks» λόγω των απόρρητων εγγράφων που δημοσιοποιεί κατά καιρούς, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Αγκυρα επανεξετάζει το μυστικό προβοκατόρικο σχέδιο «Suga» προκειμένου να προκαλέσει την Ελλάδα με στόχο τη σύγκρουση
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά»
«Τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα των κρατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα. Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Εκτός από την Ιμβρο, την Τένεδο, τα Πριγκιπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψη κουβέντες καφενείου του τύπου "Μα αυτό είναι υπερβολικό!". Εδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί, δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία! Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες».
«Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου»
Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, ας σταθούμε στο πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα. Αυτό έγινε μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία! Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη Στρατιά του Αιγαίου; Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο. Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου είναι ότι μετά την απόβαση του 1974 στην Κύπρο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο, ξαφνικά σαν να έπεσαν από τον ουρανό άρχισαν να τίθενται στην επικαιρότητα θέματα του Αιγαίου. Κι όμως, τα λεγόμενα “θέματα του Αιγαίου” πριν από το 1950 δεν υπήρχαν».