Τεχνολογία

Ο Ερογλου κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία

eroglou-660.png

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κατηγόρησε ανοιχτά για αδιαλλαξία την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι το κυπριακό ξεκίνησε το ’60.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «το Κυπριακό δεν ξεκίνησε το 1974, αλλά στη δεκαετία του ’60» και ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα στήριξε προτάσεις του ΟΗΕ, όμως η αδιαλλαξία της ‘άλλης πλευράς’ αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για μια τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και πρέπει να λάβουμε υπόψη τα λάθη και τις εμπειρίες άλλων εποχών για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση για όλες τις πλευρές. Ζητάμε να καταλάβουν πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά τις δυο πλευρές».

Επίσης, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για υποχωρήσεις της μίας πλευράς, αλλά για ένα πάρε-δώσε. Ελπίζω να καταλάβει η ‘άλλη πλευρά’ πως οι δυο κοινότητες είναι ισότιμες στις συνομιλίες για να υπάρξει το τέλος της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Οσο για το θέμα του φυσικού αερίου και κατά πόσο θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι «τα αποθέματα δεν ανήκουν μόνο στη μία πλευρά, αλλά και στις δύο και γι’ αυτό το λόγο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει ήδη δύο προτάσεις για συνεκμετάλλευση, όμως και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από το νότο».

Τέλος, σημείωσε ότι «εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα πιέζουν για μονομερή εκμετάλλευση αλλά αν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν επί του φυσικού αερίου τότε αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για συμφωνία γενικότερα».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωσή του για τη συνάντηση, σημείωσε ότι «συζήτησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο και ο ΓΓ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις, με βάση την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία