Καζάνι που βράζει είναι για ακόμη μια φορά ο τομέας της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και φοιτητές να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τις πρυτανικές αρχές αναφορικά με το ζήτημα της φύλαξης των κτιρίων του Πανεπιστημίου, ενώ, λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα η κόντρα για την Παιδεία μεταφέρθηκε και εντός του κοινοβουλίου με βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τον υπουργό Παιδείας να έχουν έντονη αντιπαράθεση με τη Θεανώ Φωτίου (εκ τω πρωταγωνιστών της έντασης στην Πρυτανεία)και τον Τάσο Κουράκη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε για το ζήτημα σημειώνοντας «Το όλο θέμα αφορά το χώρο της πρυτανείας, εκεί έχει δικαίωμα ο πρύτανης να καθορίσει τους όρους εισόδου και εξόδου. Οπως μου είπε, μπορώ εγώ να μπω στα γραφεία του κόμματος σας και να μην μου ζητήσουν άδεια; Στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι,όποτε θέλω μπαίνω,όποτε θέλω βγαίνω. Αυτά ειναι προφάσεις για άλλους είδους συμπεριφορές»
Από την πλευρά της η Θεανώ Φωτίου μίλησε για τα όσα συνέβησαν την Δευτέρα στην Πρυτανεία τονίζοντας «Ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν, εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα και ξεκλειδώνονται όταν λήγει η βάρδια τους. Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όσα συμβαίνουν ΕΚΠΑ. Στη συνάντηση με τον πρύτανη μας κατηγόρησε για αντισυνταγματική συμπεριφορά και πολιτειακή ανωμαλία, αυτές οι εκφράσεις προς βουλευτές και ακαδημαϊκούς είναι απαράδεκτες, πρωτοφανείς, και παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς να θυμάται. Εμείς σεβόμαστε τον πανεπιστημιακό θεσμό και όχι τον κ. Φορτσάκη, διάλογος θα γίνει εφόσον ο Φορτσάκης ζητήσει συγνώμη».
Τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος τόνισε «Εντυπωσιάζομαι από το ύφος σας σήμερα, χαίρομαι που αποκαλύπτεστε. Ολοι ξέρουμε ποιοι πυρπολούσαν τα πανεπιστήμια ποιοι έχτιζαν πόρτες πρυτάνεων, γνωστές οι πρακτικές παρελθόντος».
Στον κ. Λυκουρέντζο απάντησε ο Τάσος Κουράκης ο οποίος τόνισε «Είναι αδιανόητο σε βουλευτές να μην μπορούν να επισκέπτονται πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Στον διάλογο παρενέβη και ο βουλευτής Κώστας Σκρέκας ο οποίος υπογράμμισε «Είπε η κ. Φωτίου ότι οι τρεις βουλευτές επισκέφθηκαν τον πρύτανη επειδή ανησυχούν, δεν ανησυχούσατε όταν καίγονταν τα πανεπιστήμια, όταν καταλαμβάνονταν; Οταν υποβαθμίζονταν; Οταν οι φοιτητές χάνουν τα εξάμηνα; Γιατί τότε δεν επισκεφθήκατε τους πρυτάνεις;».
Σε εκείνο το σημείο το λόγο πήρε ξανά ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ύφος ειρωνικό «Ο Φορτσάκης με διαβεβαιώνει ότι ούτε κλειδώματα υπάρχουν, ούτε τίποτα, εγώ δεν είπα ονόματα βουλευτών, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι κ. συνάδελφοι, να ανησυχείτε ναι, αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις, εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι, αφήστε αυτά ότι είναι απαράδεκτο. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκατε, που μπήκαμε; Είστε βουλευτές αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας».
Φορτσάκης: Εσείς δεν ρωτάτε ποιος μπαίνει στην Κουμουνδούρου;
Την Τρίτη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, έδωσε συνέχεια στην κόντρα και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «Το πρόβλημα δεν είναι η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security, καθώς αυτό είναι απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας, η οποία εφάρμοσε τον νόμο. Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: ”Ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;” Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;». Νωρίτερα ο κ. Φορτσάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για τρεις βουλευτές (σ.σ. Αλεξόπουλος, Μαντάς, Φωτίου) που παραβιάζουν την είσοδο του Πανεπιστημίου, ενώ, σημείωσε ότι «το θέμα των βουλευτών είναι δευτερεύον… το θέμα είναι ποιους έφεραν μαζί τους. Ενα ολόκληρο μπουλούκι ανθρώπων που μπήκε μέσα χωρίς άδεια και εγκαταστάθηκε εδώ και 24 ώρες και δεν αποχωρεί. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές, κάποιοι εργαζόμενοι και κάποιοι άγνωστοι».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρυτάνεις υπηρετούν το Πανεπιστήμιο και όχι την κυβερνητική στρατηγική
Συνέχεια στην κόντρα έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σε ανακοίνωση από το τμήμα Παιδείας του κόμματος, ο κ. Φορτσάκης κατηγορείται για επίδειξη αυταρχισμού, ενώ, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Πρύτανη «απαράδεκτες».
«Ο κ. Φορτσάκης δεν προστατεύει το Πανεπιστήμιο. Ας μη φαντάζεται παντού ταραξίες. Ο κ. Φορτσάκης ΚΛΕΙΝΕΙ το Πανεπιστήμιο, για να ολοκληρωθεί η επιχειρηματική μετάλλαξη του. Τα προβλήματα των ΑΕΙ δεν δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους τους αλλά από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που παροξύνθηκαν επί των Μνημονίων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η επιβολή ελέγχων από ιδιωτική εταιρεία security σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο εγκαθιδρύει πρωτοφανή στεγανά στη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνίας. Το κλείδωμα των εργαζομένων στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πιο σκοτεινές εκδοχές του εργοδοτικού αυταρχισμού. Η παρεμπόδιση εισόδου σε εκπροσώπους όχι μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και σε μέλη της Συγκλήτου, αποπνέουν την αντιδημοκρατική νοοτροπία μιας ανέλεγκτης διοικητικής εξουσίας.
Οταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, τότε ανενδοίαστα συμπαρατάσσεται με τις επιλογές καλλιέργειας έντασης και φόβου της καταρρέουσας κυβέρνησης. Ενώ ο Πρύτανης αποδέχθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ».
Πυρά και από την ΟΝΝΕΔ
Από την πλευρά της η νεολαία της ΝΔ χαρακτηρίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «καθοδηγητές» της εισβολής και κατάληψης της Πρυτανείας σημειώνοντας «Καθηγητές του ελληνικού Πανεπιστημίου, οι εν λόγω βουλευτές, δίδαξαν τον δρόμο της ανομίας, της παραβατικότητας και του τραμπουκισμού στους φοιτητές τους. Ας καταλάβουν, όμως, ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Την ώρα που η πρότασή μας για σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε νοοτροπίες που ανήκουν στο παρελθόν».
Αδιέξοδο στις συζητήσεις και συλλαλητήρια
Την ίδια ώρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και φοιτητές παραμένουν και σήμερα στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί εκ νέου η συνάντηση με τον πρύτανη, ενώ, την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί δύο συλλαλητήρια για την Παιδεία, το πρώτο στις 12.00 το μεσημέρι από φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους και το δεύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τρίγαζης έκανε λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα. «Η πρυτανική Αρχή λέει στα κανάλια σκόπιμες ανακρίβειες. Είπε ότι ήρθαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυναν κάποιους να μπουν στο κτίριο. Δεν είναι αλήθεια ότι μπήκαν χωρίς άδεια. Ο κ. Φορτσάκης δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρύτανης του πανεπιστημίου αλλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος».
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των φοιτητών κάνοντας λόγο για «θεσμική μαφία», «κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού» και «συκοφαντικές δηλώσεις Φορτσάκη», ενώ, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Γιώργος Παπαδόπουλος κάλεσε τον Θεόδωρο Φορτσάκη να «αντιληφθεί ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης».
Σε διάψευση των ισχυρισμών του πρύτανη του ΕΚΠΑ περί παραβίασης του χώρου της πρυτανείας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπαλλήλους και φοιτητές προχώρησε και το μέλος της ΔΕΠ, Αγγελική Τσοκόγλου. «Ως αυτόπτης μάρτυρας θέλω να δηλώσω ότι η είσοδος μας έγινε με φυσιολογικό τρόπο, δεν παρεμποδίστηκε από τους φυλακές και δεν υπήρξε βία από τους φοιτητές ή τους υπαλλήλους».
Ποτάμι: Να πάψουν τα κόμματα να θεωρούν τους φοιτητές πελάτες
Κάλεσμα στα κόμματα να αποσυρθούν και να αφήσουν πρυτανικές αρχές, εργαζομένους και φοιτητές να συνεργαστούν για τους τρόπους φύλαξης και προστασίας των πανεπιστημίων απευθύνει το Ποτάμι. «Το Πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές του και στους καθηγητές του. Ας το πάρουν απόφαση όλοι οι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί, “αριστεροί” και “δεξιοί” κι ας αφήσουν τις πρυτανικές αρχές να βρουν σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές αλλά και τους υπαλλήλους των ιδρυμάτων, τους ρόπους φύλαξης και προστασίας της κοινής τους περιουσίας. Τα κόμματα μια υπηρεσία μπορούν να προσφέρουν: να αποσυρθούν και να πάψουν να θεωρούν τους φοιτητές πελάτες τους πρόθυμους να χειραγωγηθούν και τα πανεπιστήμια αρένα για την τηλεοπτική τους προβολή» σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.