Την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως το φθινόπωρο ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη νίκη του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία έως τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη νίκη του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Συντηρητικός ηγέτης εμφανίστηκε μεν ενωτικός, όμως τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με την Ε.Ε. για τη διαδικασία εξόδου θα πρέπει να αρχίσουν με διαφορετικό πρωθυπουργό.
Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία Brexit, που απαιτεί ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δεν θα αρχίσει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης.
Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να καθοδηγήσει «το πλοίο» μετά το δημοψήφισμα, αλλά πλέον δεν είναι «κατάλληλος καπετάνιος» για να οδηγήσει τη χώρα σε βάθος χρόνου.
Τα επόμενα βήματα, είπε, θα γίνουν σε συνεννόηση με τους ηγέτες των άλλων ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, εν μέσω φόβων για σκωτσέζικη απόσχιση.
Αν και δεν έθεσε ακριβή ημερομηνία για την αποχώρησή του, ο κ. Κάμερον είπε πως η διαδικασία διαδοχής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το επόμενο συνέδριο των Συντηρητικών, τον Οκτώβριο.
Δεν κατονόμασε πιθανούς διαδόχους, αν και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, είναι ήδη ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους.
Ο κ. Κάμερον δήλωσε πως η απόφαση των βρετανών πολιτών για έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη πρέπει να γίνει σεβαστή, όμως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το άμεσο μέλλον της χώρας και τη μεταβατική σχέση με την Ε.Ε.
Η βρετανική οικονομία είναι θεμελιωδώς ισχυρή, είπε, ενώ αναφορικά με τους κοινοτικούς μετανάστες και τους Βρετανούς που κατοικούν στην Ε.Ε, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες «αλλαγές στις συνθήκες σας».
Δηλώσεις Κόρμπιν
Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του λαού και να ξεκινήσουμε την διαδικασία για έξοδο από την Ε.Ε. με βάση το Άρθρο 50, δήλωσε νωρίτερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Υποστήριξε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.
«Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.
Ο κ. Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.
«Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε.
Κανένα κράτος μέλος δεν έχει φύγει ποτέ και το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε., που καθορίζει πώς ένα κράτος μπορεί να βγει από την Ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.