18 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Καραμανλής “φωτογράφισε” την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας!

Greek Prime Minister Karamanlis answers a question during a news conference in ThessalonikiΤην εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μια προοπτική την οποία αρνείται μέχρι σήμερα, “φωτογράφισε” ουσιαστικά ο Κώστας Καραμανλής, με όσα είπε σε πηγαδάκι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική Συνταγματικής Αναθεώρησης, που θα φέρει το ελληνικό πολιτικό μοντέλο πιο κοντά στο γαλλικό, δηλαδή σε μια εκλογή Προέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες απευθείας από τον λαό, και στην παράλληλη λειτουργία μιας κυβέρνησης, που θα είναι συμπληρωματική του, όταν θα προέρχονται από το ίδιο κόμμα, ή θα “συγκατοικεί” μαζί του στην εξουσία, όταν θα προέρχεται από αντίπαλη πολιτική παράταξη.

Η αναφορά Καραμανλή έχει τη σημασία της, για τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν πλέον προσλάβει φρενήρη ρυθμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν την πολιτική φιλοσοφία του, ο Κώστας Καραμανλής δεν θα ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον η εκλογή πραγματοποιείτο απευθείας από τον λαό.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μονάχα το 2020, και εφόσον έχει προηγηθεί η σχετική Συνταγματική Αναθεώρηση.Πολιτική