Ελλάδα

Ο Κατρούγκαλος επανέρχεται με διευκρινίσεις για τις συντάξεις -Ποιες θα μειωθούν

katrou708_4.jpg?itok=cgXERqgk

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου ότι είναι πιθανή η μείωση κάποιων συντάξεων, προκάλεσε ανησυχία στους συνταξιούχους.

Την Πέμπτη, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε προσπαθώντας να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε όταν έκανε λόγο για μείωση, αλλά και το κυριότερο ποιος ενδέχεται να αφορά το μέτρο.

«Εμείς επιδιώκουμε να μη μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον realfm 97.8. «Από εκεί και μετά, ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι , να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει, για να πληρώνονται οι νυν συνταξιούχοι και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους κι αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι -δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο- να έχουμε στο μυαλό μας συνολικά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος». 

Όπως είπε ο ίδιος, «κάνουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να μη μειωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια» και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις». Στο ερώτημα πάνω από ποιο πόσο είναι ο πήχυς των μεγάλων συντάξεων, απάντησε: «Θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ, και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ».

«Στο Μνημόνιο έχουν μπει και ορισμένες δυσμενείς υποχρεώσεις»

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «στο Μνημόνιο, επειδή δεν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ να το αποτρέψουμε, έχουν μπει και ορισμένες δυσμενείς υποχρεώσεις. Εγώ θεωρώ δυσμενή κατ΄αρχήν την υποχρέωση να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την κατά τη γνώμη αντιασφαλιστική νομοθεσία του 2010, ακριβώς γιατί αυτή οδηγεί σε μείωση του υπολογισμού των κατώτατων συντάξεων και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κατώτατες συντάξεις, αρά τις συντάξεις των πιο αδύναμων 

Δεύτερον δυσμενές: τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που σημαίνει ότι τα ελλείμματα που αναγκαστικά δημιουργούνται, δεν θα μπορεί το κράτος να τα αναπληρώνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Τρίτον, την υποχρέωση από το 2016, το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αυτών που είναι σχετικά πιο ψηλά, να περικόψουμε το ΕΚΑΣ γι΄αυτούς». Σύμφωνα με τον υπουργό, «επειδή και τα τρία τα θεωρώ δυσμενή αλλά δεν είχα τη διαπραγματευτική ισχύ να τα βγάλω από το μνημόνιο, ζήτησα να έρθει το κουαρτέτο στο υπουργείο – ο μόνος υπουργός που τους είχα δεχθεί στο υπουργείο μου- και του είχα προτείνει ως συνολικό εναλλακτικό την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τους είπα ότι “αν εμείς εξορθολογίσουμε το ασφαλιστικό από το να είναι πλίνθοι και κέραμοι αν εμείς πράγματι μπορέσουμε να κάνουμε ένα σύστημα με ενιαίους και δίκαιους κανόνες θα το δεχθείτε;”. Μου είπαν “ποσοτικοποιήστε τις άλλες, να τις δούμε και ναι. Ετσι, στο μνημόνιο μαζί με όλα τα κακά, υπάρχει η δυνατότητα η δική μας. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε εμείς προ από πολλά χρόνια».

You may also like

More in Ελλάδα