SelectedΠολιτική

Ο Μητσοτάκης συναντά την Μέρκελ: Μη μας καταδικάζετε στη στασιμοχρεοκοπία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την πρότασή του για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα βγάλει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας σχεδιάζει να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους αναμένεται να συναντηθεί  στο Λουξεμβούργο όπου λαμβάνει χώρα εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).

Από τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης, ξεχωρίζει η κατ΄ ιδίαν επαφή του με την γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία που παρουσίασε και στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ότι «είναι ώριμες οι συνθήκες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» που να προβλέπει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% και ταυτόχρονα αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 4%.

«Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», προτίθεται να πει στους ευρωπαίους συνομιλητές του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για μια νέα «Συμφωνία Αλήθειας» που θα απευθύνεται τόσο προς την ελληνική κοινωνία όσο και προς τους εταίρους της χώρας.

Ενισχυμένος και από την παγιωμένη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές που θα έχει στο Λουξεμβούργο θα υπογραμμίσει με έμφαση την εναλλακτική  πρόταση που έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του και έχει ως αφετηρία την διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα», υποστηρίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και προσθέτουν: «Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα».

Άλλο μείγμα και άλλη κυβέρνηση

Ταυτόχρονα θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αναλάβει δέσμευση για έμφαση στην ανάπτυξη, λέγοντας στους εταίρους: «Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία».

Πιστεύουν ότι «ο στόχος του 4% είναι εφικτός, αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και σίγουρα όχι με αυτήν την κυβέρνηση». Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, η Ελλάδα μπορεί την επόμενη πενταετία «να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως, αυξάνοντας τις εξαγωγές της κατά 10% κάθε χρόνο και τις επενδύσεις από το 11% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 20%.

Έτσι, μπορεί να δημιουργεί 120.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο και το ΑΕΠ της χώρας να φτάσει το 2021 στα 213 δισ. ευρώ. Αυτό, όπως εξήγησε, «θα σημάνει αύξηση του εισοδήματος κατά 1.900 ευρώ ετησίως ανά ελληνικό νοικοκυριό». Όμως, «αναγκαία προϋπόθεση είναι μια συνεκτική, καταρτισμένη και αποφασισμένη κυβέρνηση», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από το θίασο που μας κυβερνά σήμερα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σαφές ότι δεν αρκούν μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται και ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

Πλην της κυρίας Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους. Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο γενικός γραμματέας του Ε.Λ.Κ. Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου Μαρκ Σπάουτζ, ο επικεφαλής του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ε.Λ.Κ. Ζόζεφ Ντόουλ.

You may also like

More in Selected