Ένα μεγάλο μπουκέτο παρεμβάσεων για το θέμα του κόστους της στέγης δρομολογεί και θα δρομολογήσει και τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, καθώς το ζήτημα αποτελεί «πληγή», με δεδομένη την εκτόξευση των ενοικίων και την απουσία διαθέσιμων σπιτιών. Ήδη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ξανά τη συζήτηση με παρέμβαση στο TikTok, στον απόηχο της τοποθέτησης του την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα. Και το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα αναφέρεται στο ζήτημα, το οποίο αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα τεστ της κυβέρνησης, μαζί με την ακρίβεια.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε μέτρα που ήδη δρομολογούνται, όπως τα προγράμματα Ανακαινίζω-Εξοικονομώ και Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, προκειμένου να δοθούν ισχυρά κίνητρα για να «ανοίξουν» και κλειστά ακίνητα. Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Οικονομικών μελετά και μια σειρά γενναίων φορολογικών κινήτρων, καθώς σε αρκετές περιοχές και ειδικά στον αστικό ιστό δεν μπορούν να χτιστούν νέα σπίτια, αλλά υπάρχουν αρκετά που παραμένουν για χρόνια ακατοίκητα.
Ήδη, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την Παρασκευή μια παρέμβαση για το θέμα της Golden Visa που έχει αποδειχθεί «πληγή» για πολλές γειτονιές, όσο και αν έχει αποτελέσει κίνητρο για τις επενδύσεις πολιτών του εξωτερικού στον χώρο του real estate. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση μελετά σε πολλές περιοχές το όριο για την Golden Visa να ανέβει στα 800.000 ευρώ από τα 500.000 σήμερα, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει «φθηνός» προορισμός για δυνητικούς επενδυτές στον χώρο. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη να συνδεθεί το καθεστώς της Golden Visa μόνο με ιδιοκατοίκηση ή μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων και να αποσυνδεθεί από τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να αξιοποιούν αυτά τα ακίνητα ως AirBnΒ.
@kyriakosmitsotakis_Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια❗️♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis
Ένα από τα μεγάλα projects που έχει μπροστά της η κυβέρνηση στο θέμα της στέγασης ονομάζεται «κοινωνική αντιπαροχή» και ο κ. Μητσοτάκης έκανε σχετική αναφορά στο μήνυμα του. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι η ανέγερση κατοικιών και η εκμίσθωση ακινήτων σε δικαιούχους με βάση κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θα προκαθορίζει η ΔΥΠΑ. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αφορά στην ανέγερση κατοικιών με δαπάνες του αναδόχου. Πρακτικά, η ΔΥΠΑ θα επιλέξει τα οικόπεδα-ήδη έχουν επιλέγει πιλοτικά 11-, προκειμένου να μελετηθούν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Παράλληλα, για τους δικαιούχους της μίσθωσης θα προβλέπεται και το λεγόμενο δικαίωμα rent to own, δηλαδή θα νοικιάζουν το σπίτι και στη συνέχεια θα έχουν δικαίωμα προαίρεσης για να το αγοράσουν, εφόσον το επιθυμούν.
Οι φοιτητικές εστίες
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί φοιτητές έχει να κάνει με το κόστος της στέγης σε περίπτωση που μετακομίζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους. Παράλληλα, οι υφιστάμενες φοιτητικές εστίες δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προσπαθεί να ανακαινίσει όσες μπορεί. Η κυβέρνηση, όμως, «τρέχει» αυτή την περίοδο τις διαδικασίες διαγωνισμού για 6 νέες φοιτητικές εστίες ανά την Ελλάδα, ένα έργο κόστους 690 εκ ευρώ που γίνεται μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για εστίες που θα ανεγερθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο ΕΜΠ.
«Σπίτι μου» και επίδομα στέγασης
Ένα από τα προγράμματα που η κυβέρνηση προέβαλε πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν το «Σπίτι μου», με τον πρωθυπουργό μάλιστα να επισκέπτεται προ ημερών στο Γαλάτσι ένα νέο ζευγάρι που αγόρασε σπίτι μέσω αυτής της μεθόδου. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν στο κυβερνητικό επιτελείο, ως τον Ιανουάριο του 2024 είχαν γίνει 3.904 εκταμιεύσεις ύψους 378 εκατομμυρίων ευρώ, είχαν συναφθεί 4.590 συμβάσεις ύψους 443,9 εκ. Ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί και 9.826 αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα ύψους 1 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος διπλασιάστηκε σε 1 δις ευρώ από τον Αύγουστο που πέρασε.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, έχει αυξηθεί κατά 4 εκατομμύρια ευρώ (από 396 εκ σε 400 εκ. ευρώ) το επίδομα στέγασης, το οποίο παρέχει από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεσης της ωφελούμενης μονάδας, ενώ κατά μέσο όρο το εν λόγω επίδομα λαμβάνουν σχεδόν 265.000 νοικοκυριά.
Όπως είναι προφανές, πάντως, το πρόβλημα που απασχολεί και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν λύνεται εύκολα, ενώ και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα έχουν μεσοπρόθεσμη επίδραση. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να παρεμβαίνει για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα. «Σας διαβεβαιώνω ότι εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος», υπογράμμισε στο μήνυμα του στο TikTok ο πρωθυπουργός.