Διεθνή

Ο Ντέιβιντ Κάμερον "δεν θέλει να ακούει για ποσοστώσεις" υποδοχής προσφύγων

94C7BBAE91F4E25FE8F7928A8F629BA6.jpg“Έτσι στέλνουμε στους ανθρώπους το μήνυμα πως είναι καλή ιδέα να ανέβουν σ’ ένα πλοίο για να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι” προς την Ευρώπη, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, απορρίπτοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για συμμετοχή στο σχέδιο Γιούνκερ περί ποσοστώσεων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε σήμερα ότι «δεν θέλει να ακούει για ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων». Είχε προηγηθεί το σχέδιο ποσοστώσεων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  

Το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει στόχο την επείγουσα ανακατανομή 160.000 προσφύγων, δεν αφορά τη Βρετανία, η οποία εξαιρείται από τους κοινοτικούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Όμως οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί ζήτησαν και πάλι σήμερα η χώρα τους να συμμετάσχει σ’ αυτή την ανακατανομή, κάτι που ο Κάμερον απέρριψε.

“Αν όλη η προσοχή επικεντρώνεται στις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, το πρόβλημα έτσι δεν θα λυθεί”, δήλωσε κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του κοινοβουλίου που είναι αφιερωμένη σε ερωτήσεις. Πρόσθεσε πως “έτσι στέλνουμε στους ανθρώπους το μήνυμα πως είναι καλή ιδέα να ανέβουν σ’ ένα πλοίο για να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι” προς την Ευρώπη.

“Η Ευρώπη οφείλει να βρει τις δικές της απαντήσεις για τις χώρες που συμμετέχουν στο Σένγκεν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει τα δικά του σύνορα, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κυρίαρχες αποφάσεις”, πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να υποδεχθεί στη Βρετανία 20.000 πρόσφυγες μέσα σε πέντε χρόνια, οι οποίοι θα προέρχονται όμως από τους καταυλισμούς που βρίσκονται στα συριακά σύνορα, στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των προσφύγων που θα υποδεχόταν ήδη από φέτος, αρνήθηκε να δώσει έναν αριθμό, όμως υποστήριξε πως “δεν υπάρχει όριο αναφορικά με τον αριθμό των προσώπων που θα μπορέσουν να έρθουν τον πρώτο χρόνο”.

You may also like

More in Διεθνή