Οι επιστήμονες της NASA είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουν πόσο νερό υπήρχε κάποτε στον πλανήτη Αρη.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που οι επιστήμονες της NASA δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο κόκκινος πλανήτης είχε κάποτε περισσότερο νερό από τον Αρκτικό Ωκεανό της Γης.
«Η μελέτη μας παρέχει μια σταθερή εκτίμηση του πόσο νερό είχε κάποτε ο Αρης, καθορίζοντας παράλληλα το πόσο νερό χάνεται στο διάστημα» εξηγεί ο Τζερόνιμο Βιλανουέβα, επιστήμονας στο Goddard Space Flight Center της NASA. «Με το έργο αυτό, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία του νερού στον Αρη.»
Για να βρουν απαντήσεις σε αυτό το πανάρχαιο ερώτημα για τα μόρια νερού στον Αρη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα τρία μεγάλα υπέρυθρα τηλεσκόπια του κόσμου, στη Χιλή και τη Χαβάη, για να μετρήσουν τα ίχνη του νερού στην ατμόσφαιρα του πλανήτη σε μια σειρά από περιοχές και εποχές, που εκτείνονται από τον Μάρτιο του 2008 έως τον Γενάρη του 2014.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την αναλογία δύο διαφορετικών ισοτόπων, Η2Ο και HDO. Το τελευταίο γίνεται βαρύτερο από ένα από τα άτομα υδρογόνου του, που ονομάζεται δευτέριο, το οποίο έχει ένα επιπλέον νετρόνιο στον πυρήνα του εκτός από το πρωτόνιο που έχουν όλα τα άτομα υδρογόνου.
Αυτό βαραίνει το HDO περισσότερο, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες υδρογόνου από το Η2Ο επιπλέουν στην ατμόσφαιρα, αποσπώνται από τη χαμηλή βαρύτητα του Άρη και εξαφανίζονται στο διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, το νερό που παγιδεύεται στον πάγο του Άρη έχει ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο HDO απ’ ότι το ρευστό νερό στη Γη, εξηγούν οι επιστήμονες.