Σε εξέλιξη είναι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία από τρία μέτωπα στην Ουκρανία μετά την διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «αποστρατικοποίηση» της χώρας.
Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.
Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων τα χαράματα σε στόχους στη χώρα και στο Κίεβο με το υπουργείο Εσωτερικων της Ουκρανίας να καλεί τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια και τη συνοροφυλακή να δηλώνει ότι δέχεται επίθεση από πέντε περιοχές, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας στα βόρεια και της Κριμαίας στα νότια.
Οπως διακρίνεται σε χάρτη του BNO οι ρωσικές δυνάμεις – υποβοηθούμενες στα βόρεια και από τη Λευκορωσία, όπως καταγγέλλει η ουκρανική συνοροφυλακή – επιτέθηκαν μέχρι στιγμής σε 30 περιοχές της Ουκρανίας.
Βομβαρδισμοί αναφέρονται σ’ όλη τη χώρα, εκρήξεις και επιθέσεις σημειώθηκαν μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα, την Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ενώ γίνεται λόγος και για τον πρώτο νεκρό, κι ένα τραυματία στο Μπρόβαρι της επαρχίας του Κιέβου. Ο στρατός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά και ένα ελικόπτερο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ρωσικό υπ ΑΜ ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας. «Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα πριν την επίθεση ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει «κατοχή» της Ουκρανίας, αλλά ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν την ρωσική «κόκκινη γραμμή» με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε δε άλλες χώρες ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμειξης στις ρωσικές κινήσεις θα οδηγήσει σε «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».
Oργή στη Δύση – Ετοιμάζονται νέες κυρώσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» τη ρωσική εισβολή και είπε ότι «η υφήλιος θεωρεί υπόλογη τη Ρωσία».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε δραματική έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει «εν ονόματι της ανθρωπότητας» αυτόν τον πόλεμο. Ενώ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλοι διεθνείς ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν τις κινήσεις του Πούτιν.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Μόσχα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή ως αδικαιολόγητη, «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». «Είναι μια φρικτή μέρα για την Ουρανία και μαύρη μέρα για την Ευρώπη», είπε.
Ζελένσκι: «Θα νικήσουμε»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τους συμπολίτες του να μην πανικοβάλλονται υποσχόμενος ότι η Ουκρανία θα νικήσεις, ενώ προέτρεψε εμφανώς συγκινημένος τους Ρώσους πολίτες να μην υποστηρίξουν έναν «μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη». Ο υπ ΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο Πούτιν «εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία» κι ορκίστηκε ότι η χώρα του «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα νικήσει».
«Η Ρωσία επιτέθηκε στις στρατιωτικές υποδομές και τη συνοροφυλακή μας», είπε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μετά τη συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν. Και κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν ει δυνατόν στα σπίτια τους.
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι αναλαμβάνει δράσει εν μέρει για την προστασία αμάχων στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού, μολονότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απειλούνταν. ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία σκόπευε να σκηνοθετήσει δικαιολογίες για την εισβολή.
Ο Πούτιν προέβη και σε άλλους αστήρικτους ισχυρισμούς στην ομιλία του και τόνισε ότι στόχος της ρωσικής εισβολής είναι η «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» καθώς και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που διέπραξαν «πολλαπλά εγκλήματα εις βάρος αμάχων»
Το ρωσικό ΥΠ ΑΜ είπε ότι οι επιθέσεις στοχοθετούν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και όχι τον άμαχο πληθυσμό της χώρας, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Μπάιντεν, ο Σολτς κι οι λοιποί ηγέτες της G7 θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις δραματικές εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σε νέο διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα. ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και Βρετανία και αρκετές ακόμη χώρες επέβαλαν ήδη έναν πρώτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία. «Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα επιφέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο Μπάιντεν μετά την έναρξη της εισβολής. «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα φέρει αυτή η επίθεση και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο».
Βουτιά στις αγορές
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ και οι μετοχές έκαναν βουτιά, ενώ τα ομόλογα εκτινάχθηκαν όπως και το πετρέλαιο στα ύψη καθώς η απόφαση του Πούτιν έριξε βαριά σκιά στις διεθνείς χρηματαγορές. Τα συμβόλαια μετοχών του S&P 500 και του Nasdaq 100 υποχωρούν περίπου 2%, σηματοδοτώντας ότι ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται σε πορεία για μια πτωτική αγορά. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν περίπου 3% και ο δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. Οι συναλλαγές σε ρούβλι, μετοχές και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο της Μόσχας σταμάτησαν.
Η τιμή του αργού αυξήθηκε λόγω πιθανών κινδύνων για τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, με το Brent να κλιμακώνεται στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η φυγή προς ασφαλέστερες επενδύσεις είδε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κάτω από το 1,90%. Ο χρυσός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, το δολάριο και το γιεν εκτινάχθηκαν, ενώ το ευρώ και το ρούβλι υποχώρησαν.