Ο πρωθυπουργός των Τιράνων έχει στενή σχέση με την Άγκυρα, αλλά περιμένει από την Αθήνα το «ευρωπαϊκό διαβατήριο»
Σε «διπλό ταμπλό» παίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα , ο οποίος έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα , όπου θα έχει «ιδιωτική συνάντηση» με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια , ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών.
Πρόκειται για μία ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο οποίος βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες , που διατηρούν στενή σχέση, υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών συνεργασίας στην υγεία, την εκπαίδευση, τις κατασκευές, τις υποδομές και τον πολιτισμό. Επίσης , υπέγραψαν συμφωνία «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».
Πίσω από τις συμφωνίες, η πρόσκληση Ερντογάν είχε ασφαλώς να κάνει με την «δυσανεξία» της Άγκυρας στις τελευταίες κινήσεις των Τιράνων σε σχέση με την Ελλάδα: όπως είναι γνωστό, στις 20 Οκτωβρίου οι κ.κ Ράμα και Δένδιας συμφώνησαν την παραπομπή του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών Αλβανίας και Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός για το θέμα μέσω διμερών διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε χαρακτηρίσει «δικαίωμα της Ελλάδας» την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπου αυτό είναι εφικτό – μια δήλωση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις τουρκικές θέσεις σχετικά με το Αιγαίο και την περιοχή του Καστελλορίζου.
Η συμφωνία για την διαχείριση της ελληνοαλβανικής διαφοράς σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, δίνει στην χώρα μας σοβαρό νομικό και διπλωματικό πλεονέκτημα, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές διευθετήσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο – και μόνον με την Τουρκία και το καθεστώς της Λιβύης δεν υπάρχουν ανάλογες εξελίξεις.
Η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί τα περί «αιτίας πολέμου» , αναφορικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο – οπότε, οι αναφορές Ράμα εξελήφθησαν ως μία αρνητική κίνηση από την Άγκυρα.
Κυβερνώντας ήδη επτά χρόνια , ο Έντι Ράμα θεωρείται ως ο πλέον «πιστός» σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή. Άλλωστε, η Τουρκία είναι εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στην Αλβανία. Ήταν ο κ. Ράμα ο οποίος – μέσω της Άγκυρας – είχε επιβάλει την απόρριψη της πρώτης ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Καραμανλή – Μπερίσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Πίσω από την «στροφή» του κ. Ράμα, ο οποίος δέχθηκε την κοινή – με την Ελλάδα – προσφυγή στην Χάγη, είναι ασφαλώς η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του: η Αλβανία του Ράμα, όπως και η Βόρεια Μακεδονία του Ζάεφ, περιμένουν εδώ και πολύ καιρό την ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση : μία διαδικασία – πακέτο, που έχει «κολλήσει» πια , λόγω του βουλγαρικού βέτο.
Ο κ. Ράμα έχει κάθε λόγο να παίξει το «ευρωπαϊκό χαρτί» – γι΄ αυτό άλλωστε, προχώρησε και στην συμφωνία με τον Νίκο Δένδια για τις θαλάσσιες ζώνες. Όμως, τώρα η Αθήνα ανησυχεί μιας και η πίεση της Άγκυρας προς τον κ. Ράμα να την ακυρώσει, έρχεται «γάντι» με την στάση του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έχει ήδη κατηγορήσει τον Ράμα για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα και …μυστική διπλωματία.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον – και φυσικά, στην εξίσωση μπαίνει πια το βέτο της Βουλγαρίας για την γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια, Ένα βέτο που όσο ισχύει, αντικειμενικά ευνοεί τα σχέδια της Άγκυρας.