Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα: Ώρα να μετρηθούν οι… επίγονοι

Προβληματισμός, συγκίνηση και αμηχανία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατά τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του κόμματος. Η δεκαπενταετής παραμονή του στο τιμόνι της Κουμουνδούρου σημαδεύτηκε από ιδιαίτερες στιγμές, αλλά και από ένα ποσοστό ασφάλειας για τα μεσαία και κατώτερα στελέχη αναφορικά με το «δίχτυ» προστασίας που έριχνε πάνω τους η σκιά του Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο που ορισμένα στελέχη του κόμματος σχολίασαν με φόντο την αποχώρηση Τσίπρα πως «θα φανεί ο ίσκιος του καθενός», αλλά και η ικανότητα των επίγονων του να διαχειριστούν προβλήματα και παθογένειες πιο δραστικά σε σχέση με τον προκάτοχό τους.

Αντιπολίτευση με αξιώσεις

Υπό αυτήν την έννοια, η επόμενη ημέρα και τα πρόσωπα που θα κληθούν να τη σηματοδοτήσουν, περνούν μέσα από μια σειρά από προκλήσεις, με πρώτη την άσκηση ουσιαστικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Υπό αυτήν την έννοια, η ανάδειξη νέου Προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ενέχει πέρα από διαδικαστικό και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς από την κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής θα κριθούν τόσο η περαιτέρω κοινωνική απήχηση, όσο και η διατήρηση του κόμματος σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται τη θέση του νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να πληρώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας είτε η Όλγα Γεροβασίλη ως έμπειρη στα κοινοβουλευτικά, δεδομένου ότι διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ, είτε κάποιο από τα στελέχη της νεότερης γενιάς, που θα έστελνε από τα κοινοβουλευτικά έδρανα ένα ευρύτερο μήνυμα παρουσίας την επόμενη ημέρα.

Στα πρόσωπα που είχαν προταθεί από το Δημήτρη Παπαδημούλη και μετά την πρώτη ήττα, για να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, συγκαταλέγονται η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ πρόσωπο με εκτόπισμα εξακολουθεί να θεωρείται στο εσωτερικό του κόμματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και η Ρένα Δούρου. Ζητούμενο επίσης παραμένει αν θα ενεργοποιηθεί περισσότερο στο εγχείρημα της Αριστεράς και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στον αέρα η διεύρυνση;

Πέρα από τα κεντρικά πρόσωπα, ωστόσο, που θα κληθούν να ανοίξουν άμεσα τα χαρτιά τους τις αμέσως επόμενες ημέρες και με ορίζοντα την επόμενη Δευτέρα, όποτε ορκίζεται η νέα Βουλή, κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και πρόσωπα με ευρύτερες κοινωνικές αναφορές, όπως για παράδειγμα οι «πασοκογενείς», που στήριξαν το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλώντας για το μέλλον «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα. Και δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και το νεοφασισμό που βρήκε θέση στην ελληνική Βουλή. Αυτή την πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου», επισήμανε.

Μελετώντας τις παραπάνω αποστροφές του κ. Τσίπρα, οι «πασοκογενείς» φέρονται να δηλώνουν «μετέωροι» μετά τη σημερινή δήλωση αποχώρησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι εκείνος αναφερόταν στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» με προβολή στο μέλλον χωρίς το δεύτερο συνθετικό, αυτό της διεύρυνσης. Αντίθετα, σε εκείνες τις αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν το παρελθόν, επικαλούνταν την προοδευτική συμμαχία ως δεύτερο συνθετικό του ονόματος του κόμματος, δηλαδή ως ενεργό δηλωτικό της διεύρυνσης. Σε περίπτωση μάλιστα που επιλέγει σε ρόλο νέας ηγεσίας ένα αμιγώς κομματικό πρόσωπο από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ, κανεις δεν μπορεί να προδικάσει αν θα παραμείνουν οριστικά και με ποιους όρους οι «πασοκογενείς» στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

You may also like