Πολιτική

Ο Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: Από το «Ελευθερία ή θάνατος» στην ταραχή με τον Έλληνα του Αζόφ

Δέκα λεπτά πριν από την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή ενημερώθηκε ο Κώστας Τασούλας για το βίντεο με τους ελληνικής καταγωγής στρατιώτες – Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, για «ιστορική ντροπή» έκανε λόγο ο Τσίπρας – Έντονη απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Είναι με τους Ουκρανούς που μάχονται για την ελευθερία τους ή με τους εισβολείς;

Η πρωτοβουλία Ζελένσκι να περιλάβει στην παρέμβασή του προς το ελληνικό κοινοβούλιο ένα βίντεο στο οποίο μιλούσαν δύο ελληνικής καταγωγής στρατιώτες του ουκρανικού στρατού προκάλεσε πολιτική ένταση – όταν ο  Μιχαήλ, ένας από τους δύο μαχητές,  αποκάλυψε ότι είναι μέλος του περιβόητου Τάγματος Αζόφ. Μετά από αυτό, για πολλούς, «έσβησε» ακόμα και η αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας στο «ελευθερία ή θάνατος» της ελληνικής επανάστασης και στην Φιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Οδησσό, όπως και οι πολλές αναφορές του στους χιλιόχρονους δεσμούς των Ελλήνων με τον Εύξεινο Πόντο, ακόμα και η παραδοχή ότι Έλληνες εκχριστιάνισαν την Ουκρανία. 

Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας αποχώρησαν ενώ ακόμα ο Ζελένσκι ήταν σε ζωντανή μετάδοση και μόλις ολοκληρώθηκε η σύνδεση με το Κίεβο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αλλά και στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να σπεύσουν να κάνουν λόγο για «στιγμή ντροπής» του κοινοβουλίου. 

Ακολούθησε η Διάσκεψη των προέδων στη Βουλή – όπου όλα τα κόμματα έθεσαν το ζήτημα στον πρόεδρο του Σώματος Κώστα Τασούλα, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν είχε προϋπάρξει η παραμικρή ενημέρωση από την ουκρανική πλευρά για την παρεμβολή του βίντεο με τους δύο ελληνικής καταγωγής στρατιώτες. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας – από τον οποίο η Ελληνική Λύση  του Κυριάκου Βελόπουλου ζήτησε να παραιτηθεί –  είπε ότι ενημερώθηκε 10 λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι ότι θα «παιζόταν» το βίντεο με τους δύο Έλληνες ως μέρος της παρέμβασης του προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή.  Πρόσθεσε δε, ότι την όλη εκδήλωση είχε αναλάβει συγκεκριμένη εταιρεία  – η οποία μάλιστα είχε βρει και τον κατάλληλο μεταφραστή. 

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ελάχιστη σημασία δόθηκε στα όσα είπε ο Ελληνοουκρανός – ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο παπούς του είχε πολεμήσει τους ναζιστές στον β! παγκόσμιο πόλεμο για να προσθέσει ότι το ίδιο κάνει τώρα και αυτός, πολεμώντας τους Ρώσους εισβολείς. Όπως είναι γνωστό, το Τάγμα του Αζόφ, που συγκροτήθηκε αρχικά από ακροδεξιούς και φιλοναζιστές, έχει ενταχθεί εδώ και έξι χρόνια στον ουκρανικό στρατό – και το φιλοναζιστικό ουκρανικό κόμμα έλαβε κάτι παραπάνω από 2%  στις τελευταίες εκλογές. 

Από την πρώτη στιγμή, η πρόσκληση Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Ουκρανίας είχε γίνει αντικείμενο κομματικής διαμάχης, με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση  να απέχουν από την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Τον Ζελένσκι παρακολούθησαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που χειροκρότησαν όρθιες τον πρόεδρο της Ουκρανίας, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστα χειροκροτήματα και πολλές απουσίες και ο βουλευτής Λογιάδης, ως εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, o αρχηγός του οποίου ζητούσε να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προκειμένου να παραστεί. 

Η πιο έντονη αντίδραση προήλθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για «ιστορική ντροπή» , για να λάβει  έντονη  απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου , ο οποίος από τη μία πλευρά χαρακτήρισε «άστοχη»  την συμπερίληψη στελέχους του τάγματος του Αζόφ στην παρέμβαση Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, αλλά κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την ρωσική εισβολή. 

You may also like