Διεθνή

ΟΗΕ: Χιλιάδες τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ από περισσότερες από 80 χώρες

0E831E5E0A18745015C00BD0AD9CC66D.jpgΜεγάλη απειλή αποτελούν οι τζιχαντιστές που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους μετά την παραμονή τους στη Συρία και στο Ιράκ.

Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως 15.000 άνθρωποι από περισσότερες από 80 χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της Αλ Κάιντα, αποκαλύπτεται από την εφημερίδα Guardian. Τονίζει ότι αρκετές από αυτές τις χώρες προέλευσης των επίδοξων τρομοκρατών δεν είχαν στο παρελθόν αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις που να συνδέονται με την Αλ Κάιντα κα την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Επιβεβαιώνεται η διαπίστωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ο κορμός της Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί, αλλά σημειώνεται ότι αυτό έχει ενισχύσει τον ενθουσιασμό για διάδοχες οργανώσεις, όπως κυρίως το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτές οι οργανώσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενδιαφέρονται λιγότερο για επιθέσεις εκτός συνόρων του πεδίου δράσης τους. Ωστόσο, μεγάλη απειλή αποτελούν οι τζιχαντιστές που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους μετά την παραμονή τους στη Συρία και στο Ιράκ.

Η έκθεση τονίζει ότι ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών από το 2010 και μετά είναι πολλαπλάσιος του συνολικού αριθμού των ξένων τρομοκρατών που είχαν ενταχθεί στην Αλ Κάιντα και στις οργανώσεις-δορυφόρους της κατά την περίοδο 1990-2010 – και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η επιτροπή δεν απαριθμεί τις 80 και πλέον χώρες απ’ όπου προέρχονται οι τζιχαντιστές, αλλά όπως σημειώνει ο Guardian έχουν υπάρξει αναφορές για υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους από χώρες όπως οι Μαλδίβες, η Χιλή και η Νορβηγία. Η έκθεση σχολιάζει ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες ξένοι τρομοκράτες από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Βρετανία ενεργούν από κοινού στη Συρία και στο Ιράκ. Περισσότεροι από 500 Βρετανοί υπολογίζεται ότι έχουν κάνει το ταξίδι αυτό από το 2011 και μετά.

Σε ό,τι αφορά την Αλ Κάιντα, η εκτίμηση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι ο ηγέτης της Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι μάλλον «μοιάζει να κάνει ελιγμούς ώστε να αποκτήσει ξανά υπόσταση», ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει αποκηρύξει το Ισλαμικό Κράτος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στις διαφορετικές τακτικές μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Αλ Κάιντα, με έμφαση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πως το Ισλαμικό Κράτος έχει πιο νεαρά και «πιο διεθνή» μέλη.

You may also like

More in Διεθνή