Ο Ιορδανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η αντίδραση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση προκαλεί απορία και αποκαλύπτει την αμνησία της ηπείρου.
Με την αντισημιτική ρητορική στην προ δευτέρου παγκοσμίου πολέμου περίοδο συγκρίνει τη σημερινή ρητορική στην Ευρώπη αναφορικά με τους πρόσφυγες ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεϊντ Ρα’άνταλ Χουσεϊν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.
Ο Ιορδανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η αντίδραση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση προκαλεί απορία και αποκαλύπτει την αμνησία της ηπείρου.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Βρετανό Πρωθυπουργό Κάμερον που χρησιμοποίησε τον Ιούλιο τη συγκεκριμένη έκφραση, ο κ. Αλ Χουσεϊν χαρακτηρίζει «λυπηρή» τη χρήση όρων όπως «σμήνη προσφύγων».
Ο Ιορδανός πρίγκιπας σχολιάζει ότι τέτοιες εκφράσεις του θυμίζουν τη σύνοδο της Εβιάν του 1938, όταν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία αρνήθηκαν να δεχθούν στην επικράτειά τους σημαντικούς αριθμούς Εβραίων προσφύγων από την Αυστρία, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις δυνάμεις του Χίτλερ που είχαν προσαρτήσει τη χώρα τους. Το επιχείρημα των χωρών αυτών πριν από οκτώ δεκαετίες ήταν ότι οι Εβραίοι πρόσφυγες θα αποσταθεροποιούσαν τις κοινωνίες τους και θα επιβάρυναν τις οικονομίες τους.
Η ίδια ρητορική χρησιμοποιείται και σήμερα, λέει στη βρετανική εφημερίδα ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού. «Πρόκειται απλώς για ένα πολιτικό ζήτημα που διογκώνεται από εκείνους που μπορούν να χρησιμοποιούν τη δικαιολογία της απειλής για κάποιου τύπου εθνική καθαρότητα του κράτους ακόμα και από τη μικρότερη κοινότητα.
»Αν δείτε πίσω στη σύνοδο της Εβιάν και διαβάσετε τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, θα δείτε ότι ειπώθηκαν πράγματα που είναι πολύ παρόμοια. Ο Αυστραλός αντιπρόσωπος είπε ότι αν η Αυστραλία δεχόταν μεγάλους αριθμούς Ευρωπαίων Εβραίων θα εισήγαγε το φυλετικό πρόβλημα της Ευρώπης στην Αυστραλία. Είμαι σίγουρος ότι τα κατοπινά χρόνια μετάνιωσε που είπε κάτι τέτοιο. Αλλά αυτό είναι το θέμα. Αν δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, τουλάχιστον πρέπει να έχουμε το παρελθόν ως οδηγό που θα έπρεπε να μας κάνει σοφότερους, να μας προειδοποιεί για τους κινδύνους χρήσης αυτής της ρητορικής», δηλώνει ο ΖεϊντΡα’άνταλΧουσεϊν.
Σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν ακόμα περισσότερα για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Παραπέμπει μάλιστα στην πρόταση του ειδικού εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπώ όπως οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο υποδοχής 1 εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία την επόμενη πενταετία.
Ο κ. Αλ Χουσεϊν προσθέτει ότι η δική του χώρα, η Ιορδανία, έχει υποδεχθεί πάνω από 650.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, την ώρα που κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφύγει στην «ξενοφοβία και σε ορισμένες περιπτώσεις τον σαφή ρατσισμό».
Διερωτάται ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών: «Είναι να απορεί κανείς τι έχει συμβεί στην Ευρώπη. Γιατί υπάρχει τόση αμνησία;»