«Πώς μπορείς να έχεις ουσιώδεις συνομιλίες όταν έχεις μόνο ειδήσεις για βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς;» είπε μεταξύ άλλων ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε χθες τους ηγέτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την “μετά βίας ζωντανή” κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες στη Συρία και να ανανεώσουν την κατεστραμμένη ειρηνευτική διαδικασία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μετά από την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών που κράτησε δύο εβδομάδες, και αφού η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων της κύριας αντιπολίτευσης αποσύρθηκε πριν από μια εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των συρράξεων και την καθυστέρηση διανομής ανθρωπιστικού υλικού.
«Δεν υπάρχει λόγος ώστε και οι δύο (δυνάμεις) οι οποίες έχουν επενδύσει τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σ’ αυτή την ιστορία επιτυχίας και έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν να ξαναμπεί η Συρία σε νέο κύκλο πολέμου, να μην μπορούν να αναζωογονήσουν αυτό που έχουν δημιουργήσει και το οποίο είναι μεν ακόμα ζωντανό, αλλά μετά βίας» είπε ο ντε Μιστούρα.
Ο ντε Μιστούρα διαβεβαίωσε επίσης ότι σκόπευε να ξεκινήσει και νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, αλλά ότι δεν θα θέσει ημερομηνία ακόμα, ελπίζοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να ενδυναμώσουν την εκεχειρία, η οποία χρειάζεται “άμεση αναζωογόνηση”. Πρόσθεσε δε,”Πώς μπορείς να έχεις ουσιώδεις συνομιλίες όταν έχεις μόνο ειδήσεις για βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς;”
Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι είχε γίνει πρόοδος όσον αφορά τη μεταβατική κυβέρνηση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι “κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αληθινή και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση”. Πρόσθεσε ότι “υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να επιβλεφθεί από μια νέα – επαναλαμβάνω, νέα – αξιόπιστη και περιεκτική κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβερνητική ρύθμιση”.
Ο ειδικός απεσταλμένος όμως αρνήθηκε να συζητήσει για το μεγαλύτερο εμπόδιο στις συνομιλίες, τη τύχη του προέδρου της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ.