Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την Τρίτη την εκτίμηση πως η προσωρινή συμφωνία για τη μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία παραβιάζει το δικαίωμά τους για προστασία βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την Τρίτη την εκτίμηση πως η προσωρινή συμφωνία για τη μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία παραβιάζει το δικαίωμά τους για προστασία βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισαν χθες την πρόταση της Τουρκίας να πάρει όλους τους μετανάστες που διασχίζουν την Ευρώπη έχοντας αναχωρήσει από το έδαφός της και συμφώνησε κατ΄αρχήν με τα αιτήματα της Άγκυρας για περισσότερα χρήματα, επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της και ταχύτερη κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου σε αντάλλαγμα.
Ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε πως η δέσμευση της Ευρώπης για μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων σε διάστημα δύο ετών, σε εθελοντική βάση, παραμένει «ανεπαρκής».
«Η συλλογική απέλαση αλλοδαπών απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Κοστέλ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Μια συμφωνία που θα ισοδυναμεί με καθολική επιστροφή σε μια τρίτη χώρα δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Η Ευρώπη δεν εκπλήρωσε καν τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου για τη μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα, έχοντας κατανείμει μόνον 600 μεταξύ αυτών μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της Ένωσης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κοστέλ.
«Ό,τι δεν συνέβη από την Ελλάδα, θα συμβεί από την Τουρκία; Θα δούμε, έχω ορισμένες αμφιβολίες», είπε ο Κοστέλ στο ελβετικό ραδιόφωνο RTS.
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως, ενώ οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ αντιπροσωπεύουν περίπου το 3%, είπε ο Κοστέλ.
“Ελπίζω πως μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ένας ορισμένος αριθμός επιπλέον εγγυήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή ώστε οι άνθρωποι που επαναπροωθούνται στην Τουρκία να έχουν πρόσβαση στην εξέταση της αίτησής τους (για άσυλο)”, είπε.
Ο εκπρόσωπος της UNHCR Γουίλιαμ Σπίντλερ είπε: “Νομικές εγγυήσεις θα πρέπει να κατευθύνουν οποιονδήποτε μηχανισμό βάσει του οποίου θα μεταφέρεται η ευθύνη για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου”.
Το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συμφωνία, σημειώνοντας πως “υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη ασαφείς”.
«Η θεμελιώδης αρχή ‘μην κάνετε κακό’ πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε βήμα της διαδρομής», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της UNICEF Σάρα Κρόου.
«Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια ότι το δικαίωμα του παιδιού να αξιώνει διεθνή προστασία πρέπει να διασφαλιστεί. Τα παιδιά δεν πρέπει να επαναπροωθούνται αν αντιμετωπίζουν κινδύνους στους οποίους περιλαμβάνονται η κράτηση, η αναγκαστική στρατολόγηση, η εμπορία ή η εκμετάλλευση».