Οικονομία

Οι… 50 αποχρώσεις του γκρι στην Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Όλα έχουν τη δική τους απόχρωση τελικά, ανάλογα με το ποια οπτική γωνία τα κοιτάς. Στο Συνέδριο των Ελλήνων Επιχειρηματιών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών φανερώθηκε ο μικρόκοσμος του καθένα, αφού ο κάθε ομιλητής από το πολιτικό χώρο πέρασε, με αφορμή το πως θα βελτιωθεί το ελληνικό επιχειρείν, το δικό του μήνυμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει την στήριξη των Ευρωπαίων διανύοντας τα τελευταία μέτρα για την έξοδο από την κρίση. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τη νοοτροπία που υπάρχει για το επιχειρείν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά, όχι το Μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «πολλοί πιστεύουν ότι ξεπεράσαμε την κρίση και άρα μπορούμε να δοκιμάσουμε και αβεβαιότητες. Πέντε χρόνια προσπάθειας, σκληρών θυσιών μπορούν να καταστραφούν σε πέντε μέρες». Άσχετο με τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι “τόσο η απόφαση για επιδίωξη ψήφου εμπιστοσύνης όσο και η αποσαφήνιση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται εξαιτίας θεσμικών και μικροκομματικών λόγων”.

Πιο αναλυτικά, ενόψει της δεύτερης και πιο κρίσιμης φάσης της αξιολόγησης, ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την στήριξη των Ευρωπαίων διανύοντας τα τελευταία μέτρα για την έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε πως “οι επαφές μου με τους Ευρωπαίους εταίρους με έχουν πείσει ότι όλοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει και γι αυτό θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτονόητα η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.

«Το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ’ επανάληψη από την τρόικα ως ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, όμως για παράγοντες άλλους, η τρόικα μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε».Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας στην Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και η προσπάθεια του υπουργείου και γενικότερα της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τη νοοτροπία που υπάρχει για το επιχειρείν και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Τις έξι αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όταν γίνει κυβέρνηση, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους Έλληνες επιχειρηματίες το μεσημέρι της Τρίτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ενώ έκανε ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους για να βοηθήσουν στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. «Επιδιώκουμε τη θεσμική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων. Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Γιατί η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «θέλουμε ένα κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία. Να διασφαλίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, εντός του ισχύοντος δημοσιονομικού, εργασιακού και περιβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε προκλητικό, προεκλογικό εμπαιγμό το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τόνισε ότι “αυτός ο προϋπολογισμός όμως θα είναι και η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου. Όχι γιατί θα φύγει το μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά”.

Ο γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι τα νέα εργαλεία παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να μειωθεί η αβεβαιότητα. «Είναι η κρίσιμη ώρα που βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο του Προγράμματος και πρέπει όλοι μας να δείξουμε υπευθυνότητα και σύνεση”, τόνισε.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το μείζον θέμα των «κόκκινων» δανείων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με αγωνία να δει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ακόμη το τοπίο είναι θολό, παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει, πριν ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε ρύθμιση που φαίνεται ότι αργεί, καθώς θα συνδεθεί με ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι πλειστηριασμοί να «παγώσουν» και να παραμείνει πάντα προστατευμένη η πρώτη κατοικία. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, θα πρέπει να προστατευθούν οι επιχειρήσεις που, λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα  επωφεληθούν οι μπαταχτσήδες».

You may also like