Διεθνή

Οι Αγώνες του Ρίο είναι ήδη 51% πάνω από τον προϋπολογισμό τους

98956268304D61E508F50D1C60D1465E.jpgΗ συνολική δαπάνη για τους Αγώνες εκτιμάται ότι φτάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πάντως που είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με το κόστος των Ολυμπιακών του Λονδίνου και της Αθήνας. Το πρόβλημα όμως στην περίπτωση του Ρίο δεν είναι αμιγώς οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν ήδη ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό τους κατά 51%, επιβαρύνοντας τους βραζιλιάνους φορολογούμενους με επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η συνολική δαπάνη για τους Αγώνες εκτιμάται ότι φτάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πάντως που είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με το κόστος των Ολυμπιακών του Λονδίνου, της Αθήνας και της Βαρκελώνης.

Η υπέρβαση του κόστους είναι μεν μεγάλη, όμως δεν εντυπωσιάζει αν αναλογιστούμε ορισμένα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Οξφόρδης, στους χειμερινούς Αγώνες του Σότσι το 2014 οι ρώσοι διοργανωτές τσάκισαν τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 289%, ενώ στο Λονδίνο το «άνοιγμα» έφτασε το 76%.

Το πρόβλημα όμως στην περίπτωση του Ρίο δεν είναι αμιγώς οικονομικό, αλλά κοινωνικό και πολιτικό.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν την τελετή έναρξης, η πολιτεία του Ρίο κινδυνεύει ακόμα και με χρεοκοπία λόγω του υπέρογκου κόστους, και έχει υποχρεωθεί να καθυστερήσει την καταβολή μισθών σε δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και αστυνομικούς, εγείροντας φόβους για κύμα εγκληματικότητας.

Ενδεικτικά, πριν από λίγες ημέρες ένα κομμένο ανθρώπινο πόδι ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στο ολυμπιακό γήπεδο του βόλεϊ.

Η κρίση στο Ρίο αντανακλά και παράλληλες κρίσεις στην οικονομία και την πολιτική σκηνή της μεγαλύτερης χώρας της Νοτίου Αμερικής.

Το 2015 η Βραζιλία βίωσε τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Στο πολιτικό μέτωπο, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και είναι υπόδικη για απόκρυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2014 – χρονιά εκλογών – μέσω της παράνομης χρήσης δανείων από κρατικά πιστωτικά ιδρύματα.

«Το ‘άνοιγμα’ στο κόστος των Αγώνων του Ρίο έρχεται τη στιγμή που η Βραζιλία δύσκολα μπορεί να το υποστεί, με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει τις χειρότερες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις από τη δεκαετία του 1930 και ειδικά η πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο έχει πληγεί σκληρά από την ύφεση», επισημαίνεται στην έκθεση της οικονομικής σχολής της Οξφόρδης.

You may also like

More in Διεθνή