Διεθνή

Οι Αιγύπτιοι γυρίζουν την πλάτη στις βουλευτικές εκλογές

366E9C4BAAD7E6218B5C3214CD5F46B6.jpgΈνα μεγάλο τμήμα όσων απείχαν από τις εκλογές αποτελούνταν από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του προέδρου.

Πολλοί Αιγύπτιοι γύρισαν τη πλάτη χθες στην πρώτη φάση βουλευτικών εκλογών τις οποίες ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτησε ως ορόσημο στο δρόμο για τη δημοκρατία αλλά οι κριτικοί του θεωρούν απάτη.

Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Ρόιτερς είπαν ότι μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει, σε άκρα αντίθεση με τις ουρές που είχαν σχηματιστεί στις εκλογές το 2012, το οποίο δείχνει ότι ο Σίσι, ο οποίος απολάμβανε κάποτε θαυμασμό σε επίπεδο φανατισμού, χάνει δημοτικότητα.

Ένα μεγάλο τμήμα όσων απείχαν από τις εκλογές αποτελούνταν από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι απείχαν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλά θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του προέδρου.

“Δεν θα έχει σημασία. Είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, για να δείξουμε ότι έχουμε δημοκρατία, και έχουμε εκλογές, και μπλα-μπλα-μπλα σαχλαμάρες,” είπε ο Αχμάντ Μοστάφα, 25, που εργάζεται σε επιστημονικό εργαστήριο.

Ο Άμεντ Ιμπραχίμ, 34, λογιστής, είχε παρόμοια άποψη: “Η νιότη της Αιγύπτου, η φιλοδοξία μας το 2011, ήταν ότι θα χτίζαμε τη χώρα – αλλά ξαφνικά μας την έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας. Εννενήντα-εννιά τοις εκατό των φίλων μου δεν θα πάνε να ψηφίσουν.”

Η κυβέρνηση ανακήρυξε τη Δευτέρα ως ημιαργία για δημόσιους υπαλλήλους, προφανώς για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσούν. Η Αίγυπτος δεν έχει βουλή από τον Ιούνιο του 2012, όταν ένα δικαστήριο διέλυσε το δημοκρατικά εκλεγμένο κύριο σώμα της βουλής, που τότε ελεγχόταν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανατρέποντας μια μεγάλη επιτυχία της επανάστασης του 2011 που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Το 2013, ο Σίσι, αρχηγός στρατού, έριξε τον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας – τον Μοχάμεντ Μόρσι της Αδελφότητας – και ξεκίνησε τη σκληρότερη καταδίωξη των διαφωνούντων που έχει ζήσει η Αίγυπτος στη νεότερή της ιστορία. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αίγυπτος έχει περίπου 40.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του Μόρσι.

“Οι εκλογές είναι φάρσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Αίγουπτο που να τις παίρνει στα σοβαρά,” είπε ο αξιωματούχος Ουάφα Χέφνι της Αδελφότητας στο Ρόιτερς.

Πολλά δημοκρατικά διακείμενα άτομα στη χώρα μοιράζονται την απογοήτευση τους για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, μια χώρα περίπου 90 εκατομμυρίων όπου ο μισός πληθυσμός είναι ηλικίας κάτω των 25.

“Δεν κάνουμε καν αποχή επί τούτου. Απλώς δεν μας ενδιαφέρει,” είπε ο Μοχάμεντ Ναμπίλ, μέλος μιας απαγορευμένης δημοκρατικής οργάνωσης νεολαίας (6 Απριλίου) που έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ. “Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους για ένα όνειρο. Είχαμε ελπίδες. Θέλαμε δημοκρατία και την ευκαιρία να χτίσουμε τη χώρα μας.”

Η ασφάλεια είναι πολύ αυστηρή και η χώρα αντιμετωπίζει τους ισλαμιστές, ευρεία φτώχεια, ψηλή ανεργία και ενεργειακή κρίση.

Ο Σίσι βρήκε υποστήριξη για να διώξει τον Μόρσι από άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα, με την υπόσχεση ότι θα παέι σε εκλογές για κοινοβούλιο σύντομα. Οι εκλογές, που έχουν αναβληθεί αρκετές φορές, διεξάγονται σε δύο φάσεις, χθες και σήμερα (18-19 Οκτωβρίου) και 22-23 Νοεμβρίου.

Το κοινοβούλιο έχει δύο σώματα με 568 μέλη συνολικά. Από αυτά, 448 εκλέγονται ατομικά και 120 μέσω λίστας (ο νικητής παίρνει και τις 120 θέσεις) σε τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα, με προκαθορισμένο αριθμό θέσεων για γυναίκες, χριστιανούς και νέους. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίσει άλλο ένα 5%. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

You may also like

More in Διεθνή