Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι μετανάστες έχουν ωφελήσει τη βρετανική οικονομία

7177785127FEFD5255D6D9DB8D7DA488.jpgΣύμφωνα με έρευνα του University College London, οι μετανάστες από τις 10 χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004 έχουν δώσει κέρδος στη βρετανική οικονομία της τάξης των τουλάχιστον 5 δισ. λιρών.

Οι μετανάστες από τις δέκα χώρες πουν εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004 έχουν συνεισφέρει στη βρετανική οικονομία περισσότερο από όσο την έχουν αποδυναμώσει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα της μετανάστευσης από την Ε.Ε. έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στη Βρετανία, οι οικονομολόγοι του Κέντρου Έρευνας και Ανάλυσης Μετανάστευσης του University College London υπολογίζουν πως οι μετανάστες αυτοί είχαν ωφελήσει έως το 2011 την εθνική οικονομία κατά 4,96 δισεκατομμύρια στερλίνες. Το ποσό αυτό είναι η διαφορά μεταξύ των φόρων που έχουν πληρώσει οι κοινοτικοί μετανάστες και του κόστους με το οποίο έχουν επιβαρύνει το κράτος.

Η σχετική έκθεση σημειώνει μάλιστα πως αν εξαιρεθούν ορισμένα σταθερά κόστη που δεν συνδέονται με την αύξηση του πληθυσμού, τότε η ωφέλεια για τη βρετανική οικονομία από την έλευση των συγκεκριμένων μεταναστών υπερδιπλασιάζεται, φτάνοντας τα 10,5 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Οι οικονομολόγοι του λονδρέζικου πανεπιστημίου αναφέρουν επίσης στην έκθεσή τους πως οι μετανάστες από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) έχουν συμβάλλει θετικά στη βρετανική οικονομία κατά την περίοδο 1995-2011 με ένα ποσό που υπολογίζεται στα 4,4 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο οι εκτός ΕΟΧ μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν πάρει από την εθνική οικονομία 118 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες από όσες έχουν συνεισφέρει. Αντιστοίχως, οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν επιβαρύνει την οικονομία της χώρας τους κατά 591 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Τη δεκαετία 2001-2011 οι Ευρωπαίοι μετανάστες στη Βρετανία τόνωσαν την οικονομία κατά 20 δισεκατομμύρια λίρες. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι μετανάστες που έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2000 και μετά έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες από τους Βρετανούς να περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που λαμβάνουν κρατικά επιδόματα και φορολογικές πιστώσεις.

Ο εκ των συντακτών της έκθεσης καθηγητής Κρίστιαν Ντάστμαν δήλωσε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι μετανάστες είναι πιο πιθανό να ωφελούν παρά να επιβαρύνουν τη βρετανική οικονομία είναι η κατά μέσο όρο υψηλότερη ενεργή συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας σε σύγκριση με τους γηγενείς πολίτες.

Η οργάνωση Migration Watch που υποστηρίζει μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική για τη Βρετανία αμφισβήτησε κάποια από τα στοιχεία της έκθεσης. «Ακόμα και με τα δικά τους στοιχεία», ανέφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης σερ Άντριου Γκριν, «προκύπτει ότι η συνεισφορά των Ευρωπαίων μεταναστών στο εθνικό ταμείο αντιστοιχεί σε λιγότερο από μία λίρα την εβδομάδα για κάθε κεφαλή μεταξύ του συνολικού πληθυσμού».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ σχολίασε ότι η έκθεση έχει «πολύ περιορισμένη στόχευση», καθώς «δε λαμβάνει επαρκώς υπόψη την πίεση επί των δημοσίων υπηρεσιών». Ο σκιώδης Υπουργός Μετανάστευσης των Εργατικών Ντέιβιντ Χάνσον είπε πως η έκθεση αποτυπώνει την ωφέλεια της μετανάστευσης στην εθνική οικονομία από το 2001 και μετά, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν άλλου είδους επιπτώσεις από την έλευση μεταναστών που δημιουργούν την ανάγκη ενός δικαιότερου συστήματος.

You may also like

More in Διεθνή