Διεθνή

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ

076EA40AC0C40C6190435DD21478D64F.jpg«Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τοποθετήσεις στρατιωτών στο Ιράκ χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης. Αυτό περιλαμβάνει αμερικανικό προσωπικό, αλλά και στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον στην συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, ενώ η Βαγδάτη έδωσε στην Άγκυρα προθεσμία δύο ημερών για να αποσύρει τους 150 στρατιώτες που έχει στείλει στα περίχωρα της Μοσούλης.

Την αποδοκιμασία τους για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος του βόρειου Ιράκ εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας Άγκυρα και Βαγδάτη να λύσουν διπλωματικά τη διένεξη, λίγη ώρα αφού ο ιρακινός πρόεδρος έδωσε 48 ώρες στην τουρκική κυβέρνηση για να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τοποθετήσεις στρατιωτών στο Ιράκ χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης. Αυτό περιλαμβάνει αμερικανικό προσωπικό, αλλά και στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ο Μπρέτ Μακγκέρκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Μακγκέρκ εξέφρασε την «αισιοδοξία» του σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να έχει απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα ιρακινά σύνορα, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν αυτό συνδέεται με το ιρακινό αίτημα για απόσυρση των περίπου 150 στρατιωτών-εκπαιδευτών που έχει στείλει η Τουρκία κοντά στην πόλη της Μοσούλης.

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της ιρακινής κυβέρνησης ότι μπορεί να καταφύγει ακόμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εάν οι τούρκοι στρατιώτες δεν αποσυρθούν εντός δύο ημερών, ο αμερικανικός διπλωμάτης αναφέρει πως η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας του Ιράκ και της Τουρκίας ήταν «ένα θετικό και εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός».

Τονίζει ακόμα πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την διευθέτηση του ζητήματος μέσω των «κατάλληλων καναλιών» και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει μία διπλωματική λύση, όπως αρμόζει μεταξύ «εταίρων και φίλων» στον αγώνα κατά του ISIS.

Από την πλευρά της Άγκυρας πάντως, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει υποστηρίξει ότι η αποστολή των 150 στρατιωτών αποτελεί πρόκειται εκπαιδευτική αποστολή ρουτίνας, εξηγώντας πως το στρατόπεδο όπου στεγάζονται οι τούρκοι στρατιώτες ιδρύθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο σε συνεργασία με τις ιρακινές Αρχές.

«Αυτό το στρατόπεδο δημιουργήθηκε ως χώρος εκπαίδευσης για δύναμη ντόπιων εθελοντών που πολεμούν την τρομοκρατία», δήλωσε το Σάββατο ο κ. Νταβούτογλου.

Υπενθυμίζεται πως η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

You may also like

More in Διεθνή