Διεθνή

Οι ΗΠΑ αποπειράθηκαν να αφοπλίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με ηλεκτρονικό ιό

DD6A93A9B16B01860212BC1F111ED34F.jpgΟι Ηνωμένες Πολιτείες αποπειράθηκαν να αναπτύξουν μία εξελιγμένη μορφή του ηλεκτρονικού ιού Stuxnet, προκειμένου να επιτεθούν στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας πριν από 5 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποπειράθηκαν να αναπτύξουν μία εξελιγμένη μορφή του ηλεκτρονικού ιού Stuxnet, προκειμένου να επιτεθούν στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας πριν από 5 χρόνια, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του εγχειρήματος.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ταυτόχρονα με την περίφημη επίθεση Stuxnet που σαμποτάρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2009 και το 2010, επίθεση η οποία πέτυχε να εξουδετερώσει περισσότερες από χίλιες συσκευές φυγοκέντρησης που χρησίμευαν για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Όπως ανέφερε το Reuters, η επίθεση στο Ιράν ήταν αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πηγή της αμερικάνικης υπηρεσίας πληροφοριών, οι προγραμματιστές του ιού Stuxnet, δημιούργησαν έναν παρόμοιο ιό, ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόλις εντόπιζε κορεατική γλώσσα σε κάποιο μολυσμένο μηχάνημα.

Εντούτοις, σύμφωνα με πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών που είχε γνώση του προγράμματος, οι αμερικανοί πράκτορες δεν κατάφεραν να παρεισφρήσουν στους κεντρικούς υπολογιστές που τρέχουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το πρόγραμμα της Εθνικής υπηρεσίας Ασφάλειας, παρεμποδίστηκε από τη μυστικότητα της Βορείου Κορέας, όπως επίσης και από την εξαιρετική απομόνωση των συστημάτων επικοινωνίας της.

Ένα τρίτο στέλεχος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ανέφερε ότι είχε ακούσει για την αποτυχημένη κυβερνοεπίθεση, αλλά δήλωσε ότι δεν γνώριζε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει μερικά από τα πλέον απομονωμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Η απλή κατοχή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή απαιτεί αστυνομική άδεια και η πρόσβαση στο Internet αποτελεί άγνωστη λέξη για το ευρύ κοινό, με εξαίρεση μία μικρή μερίδα της τοπικής ελίτ.
Η χώρα διατηρεί μόλις έναν διακομιστή για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο και αυτός διέρχεται από την Κίνα.

Στον αντίποδα, οι Ιρανοί είχαν ευρεία πρόσβαση στο διαδίκτυο και διατηρούσαν συναλλαγές με εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Τόσο ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, όσο και η υπηρεσία κατασκοπείας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραπάνω σενάριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τρέξει πολλές κατασκοπευτικές καμπάνιες, εντούτοις, η Βόρεια Κορέα είναι η δεύτερη μόλις χώρα μετά το Ιράν, που έχει γίνει γνωστό να έχει μπει στο στόχαστρο προγράμματος της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας, σχεδιασμένου να καταστρέφει εξοπλισμό .

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει κατά καιρούς την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες.

Στη Βόρεια Κορέα έχουν επιβληθεί κυρώσεις εξαιτίας των δοκιμών με πυρηνικά και πυραύλους, κίνηση την οποία η Πιονγιάνγκ εκλαμβάνει ως παραβίαση του κυριαρχικού της δικαιώματος, να υπεραμυνθεί του εαυτού της.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συζητούν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας την παράλληλα ότι δεν έχει κάνει καμία πρόοδο για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή