Υπό τη σκιά σειράς σκανδάλων κυβερνητικής διαφθοράς, της ανεργίας που φτάνει το 21% και της γενικότερης αγανάκτησης με το παλαιοκομματικό σύστημα, το 25% με 30% των 36,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο, καθιστώντας αδύνατη κάθε ασφαλή πρόγνωση.
Άνοιξαν οι κάλπες στην Ισπανία για πλέον αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές της 40ετούς μετα-δικτατορικής περιόδου, εκλογές που αναμένεται να σημάνουν το τέλος του δικομματισμού, γεννώντας πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα.
Υπό τη σκιά σειράς σκανδάλων κυβερνητικής διαφθοράς, της ανεργίας που φτάνει το 21% και της γενικότερης αγανάκτησης με το παλαιοκομματικό σύστημα, το 25% με 30% των 36,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο, καθιστώντας αδύνατη κάθε ασφαλή πρόγνωση.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Τα exit polls αναμένεται να βγουν λίγο αργότερα.
Παρά τους αστερίσκους, όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι να αναδεικνύεται εκ νέου πρώτη δύναμη, έχοντας όμως ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Δεύτερη δύναμη προβλέπεται να αναδειχτεί το έτερο παραδοσιακά μεγάλο κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι όμως προηγούνται με βραχεία κεφαλή των δύο νέων κομμάτων που διεκδικούν μερίδιο στην εξουσία, των αριστερών Podemos και των φιλελεύθερων κεντρώων Ciudadanos.
Αυτό σημαίνει ότι τα δύο «νέα» κόμματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ρυθμιστές του μετεκλογικού τοπίου, γεγονός που αφήνει ανοιχτά σενάρια τόσο κεντροδεξιάς όσοι και κεντροαριστεράς κυβέρνησης, αλλά και κυβέρνησης μειοψηφίας.
Με δεδομένο ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και στον απόηχο της νίκης της αντιμνημονιακής αριστεράς στην γειτονική Πορτογαλία, οι σημερινές εκλογές παρακολουθούνται επίσης επισταμένα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας διακομματικής συμφωνίας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας σε βάθος τετραετίας, αλλά τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συμμετοχής τους σε ένα συνασπισμό μαζί με το Λαϊκό Κόμμα.
Το ισπανικό Σύνταγμα δεν θέτει κάποια προθεσμία για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και εβδομάδες, χωρίς μάλιστα να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.
Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει σημασία και για το μέλλον της Καταλονίας, η οποία προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από την Μαδρίτη, παρά τα συνταγματικά εμπόδια και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι σε περίπτωση που αποσχισθεί θα πάψει να είναι μέρος της ενωμένης Ευρώπης.