Στο χρόνο που θα απαιτούταν για να συνάψει η Βρετανία μία συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική έξοδό της από την ΕΕ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου είναι υπέρ του ‘Brexit’, επικεντρώνεται η νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.
Στο χρόνο που θα απαιτούταν για να συνάψει η Βρετανία μία συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική έξοδό της από την ΕΕ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου είναι υπέρ του ‘Brexit’, επικεντρώνεται η νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.
Αφορμή στάθηκε η δήλωση του πρώην Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Λόρδου Ο’Ντόνελ στο BBC ότι η διαπραγμάτευση αυτή δε θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί εντός των δύο ετών που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβώνας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την προοπτική μεγάλης χρονικής παράτασης των τεχνικών διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του Brexit ως «λιγάκι τρομακτική». Επικαλούμενος δε κυβερνητική ανάλυση, εκτίμησε ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και μία δεκαετία.
Η παράταση των διαπραγματεύσεων πέρα των δύο ετών απαιτεί την ομόφωνη έγκριση των υπολοίπων μελών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών η Βρετανία θα εξακολουθεί να θεωρείται μέλος της Ένωσης, αλλά δε θα έχει λόγο στο καθορισμό αποφάσεων.
«Προφανώς με την εκπνοή των δύο ετών όσα δε θα έχουμε διαπραγματευθεί θα πρέπει να παραταθούν με την ομόφωνη ψήφο των υπολοίπων πλην ημών, άρα είναι λιγάκι τρομακτικό», είπε χαρακτηριστικά ο Λόρδος Ο’Ντόνελ.
Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευθεί την επανένταξή της στην ενιαία αγορά, τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ, καθώς και νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. «Είμαι στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε σε δύο χρόνια», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι θα ήταν δύσκολο για το Λονδίνο να κλείσει σύντομα μία καλή συμφωνία με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν εκλογές μέσα στο 2017.
Παρέπεμψε στο παράδειγμα της Γροιλανδίας, η οποία διαπραγματεύθηκε την αποχώρησή της από την ΕΟΚ το 1985 αξιοποιώντας την αυξημένη αυτονομία της από τη Δανία. Όπως είπε ο Λόρδος Ο’ Ντόνελ, η Γροιλανδία είχε μόνο ένα θέμα που αφορούσε τη σχέση της με την Ευρώπη, την αλιεία και παρόλα αυτά χρειάστηκε τρία χρόνια διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους.
Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας υπέρ του Brexit απέρριψαν τη θέση του πρώην συμβούλου τριών πρωθυπουργών λέγοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς δε θα υπάρχει υποχρέωση τήρησης των προνοιών της Συνθήκης της Λισαβώνας.
Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι ο Λόρδος Ο’Ντόνελ δεν είναι διπλωμάτης ή δικηγόρος διεθνών σχέσεων και ότι η νέα σχέση με την ΕΕ μπορεί να συμφωνηθεί σχετικά γρήγορα, με κάποια μεταβατική σχέση εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Άλλη αφορμή αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων έδωσε και το πόρισμα της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας που αναφέρει ότι η προοπτική οικονομικής σταθερότητας της Βρετανίας έχει επιδεινωθεί από τον Νοέμβριο και μετά.
Η Επιτροπή προειδοποιεί για κίνδυνο «αυξημένης και παρατεταμένης αστάθειας» που συνδέεται κυρίως με το δημοψήφισμα για το Brexit και μια πιθανή ψήφο υπέρ αυτού.
Ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζον Ρέντγουντ απέρριψε τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής λέγοντας ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν δείξει ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ανησυχία προκαλεί η προοπτική του Brexit στους Βρετανούς που ζουν στην Ευρώπη
Τάσεις φυγής Βρετανών υπηκόων από τις χώρες που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit, καταγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας Times.
Όπως αναφέρεται, εκατοντάδες Βρετανοί εγκαταλείπουν κάθε μέρα την Ισπανία λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και λόγω φόβων ότι αν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ με το δημοψήφισμα του Ιουνίου θα πληγούν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
Ένα Brexit θα ήταν πιθανό πως θα ανέτρεπε το δικαίωμα που έχουν οι Βρετανοί συνταξιούχοι που ζουν σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να ευνοούνται από την αύξηση της σύνταξής τους σύμφωνα με τον πληθωρισμό στην πατρίδα τους.
Επίσης, πολλοί Βρετανοί εμιγκρέδες φοβούνται πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πάψουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επιλέξει να ζουν. Στη Γαλλία κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό οι Βρετανοί κάτοικοι να χάσουν το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στη δημόσια υγεία αν η Βρετανία πάψει να είναι μέλος της ΕΕ.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Βρετανικής Κοινότητας στη Γαλλία δηλώνει πως η προοπτική του Brexit προκαλεί «πανικό» στους εκεί Βρετανούς συνταξιούχους.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι Times, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πλην Γαλλίας, Ισπανίας και Λουξεμβούργου έχουν πλέον περισσότερους υπηκόους τους να ζουν στη Βρετανία παρά Βρετανούς να ζουν στο έδαφός τους. Συνολικά, 2,9 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία και 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί στις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη.
Την τελευταία διετία ο καθαρός αριθμός των Βρετανών που έφυγαν από την Ισπανία ανέρχεται σε 72.000. Ο αντίστοιχος αριθμός στην Ιταλία είναι 7.000.