Ελλάδα

Οι NY Times στην Υδρα και στις διαδηλώσεις της Αθήνας: Πώς υπομένουν οι Ελληνες την κρίση [εικόνες]

portraits-a-708.jpg?itok=T7YBzlCb

«Η αναταραχή δεν είναι πλέον κάτι άγνωστο στη χώρα. Ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης των 19 κρατών-μελών, παλεύει να αποπληρώσει τα χρέη της. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ένα βαθύ αντίκτυπο στους πολίτες της και να αντηχήσει σε όλη την υδρόγειο».

Αυτή είναι και η εισαγωγική παράγραφος στο οδοιπορικό της φωτογράφου των New York Times σε Υδρα και Αθήνα, Ελένης Βουρλούμη, η οποία όπως αναφέρεται στο άρθρο «ρίχνει μια ματιά στις ζωές ορισμένων Ελλήνων, από τους κατοίκους ενός μικρού νησιού μέχρι εκείνους στην πρωτεύουσα της χώρας».

Υδρα

Χριστίνα Οικονόμου, ιδιοκτήτρια ταβέρνας, 59 ετών:

«Είμαι κυρίως λυπημένη από την κατάσταση επειδή έχω μνήμες να μεγαλώνω σε μια κοινωνία όπου γαλουχηθήκαμε με ισχυρές ηθικές αξίες. Νιώθω ότι αυτό έχει χαθεί μέσω της διαφθοράς του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που έχουμε. Οι πολιτικοί μέσα στα χρόνια έδιναν δουλειές έναντι ψήφων και ο δημόσιος τομέας γέμισε εξαιτίας τους. Μάθαμε να μας έρχονται τα πράγματα εύκολα και γίναμε τεμπέληδες ως έθνος».

greece-portraits-restauranteur-master105

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα σχολιάζει: Η κα Οικονόμου έχει μια ταβέρνα στην Υδρα, ένα ελληνικό νησί γνωστό για τον τουρισμό του. Δουλεύει 12 ώρες την ημέρα τα τελευταία 23 χρόνια.

Ακίνδυνος Δαρδάνος, Ελληνοορθόδοξος ιερέας, 49 ετών:

«Αυτό που με απασχολεί περισσότερο καθώς έχω πέντε παιδιά, είναι το μέλλον τους και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στους νέους. Τρία από αυτά σπουδάζουν και φοβάμαι ότι δεν έχουν καμία προοπτική».

greece-portraits-priest-master1050.jpg

Οι Times της Νέας Υόρκης σχολιάζουν τα λόγια του ιερέα: Ο πατήρ Δαρδάνος είπε ότι ως άνθρωπος του Θεού έχει πίστη στην ικανότητα της Ελλάδας να επανακάμψει, αλλά επίσης βλέπει ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η ανάκαμψη θα είναι μακριά και αργή για τη χώρα.

Γιάννης Μπελεγρής, αντιδήμαρχος Υδρας, 48 ετών:

«Δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε το μέλλον επειδή ζούμε σε ένα κράτος με δυσκολίες για μια περίοδο άνω των πέντε ετών. Με την πολιτική σύγκρουση να αυξάνεται, οι τουρίστες διστάζουν να έρθουν και αυτό δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση για εμάς».

greece-portraits-vicemayor-master1050.jp

Το σχόλιο της αμερικάνικης εφημερίδας: «Ο κ. Μπελεγρής θεωρεί ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας είναι επιζήμια, επειδή έχει οδηγήσει τους επισκέπτες μακριά από ένα μέρος του οποίου η ευημερία εξαρτάται από τον τουρισμό».

Παντελής Λεμπέσης, Εργάτης λιμένος Υδρας, 69 ετών:

«Για τον ελληνικό λαό, η κρίση ήρθε σαν κεραυνός από το πουθενά. Δεν δημιουργήθηκε από εμάς, αλλά από τους ίδιους τους πολιτικούς. Ηξεραν γιατί πήγαμε προς τα κάτω οικονομικά και τα πράγματα που έπρεπε να είχαν κάνει πριν από χρόνια, τώρα προσπαθούν να τα κάνουν από τη μια μέρα στην άλλη».

greece-portraits-portsman-master1050.jpg

Το σχόλιο των New York Times: Ο κ. Λεμπέσης είπε ότι δεν φοβάται μιας εξόδου από την ευρωζώνη και πως έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της χώρας για ανοικοδόμηση μετά την αναταραχή.

Αθήνα

Μιχαήλ Κουγιούλης, Οικονομολόγος, 42 ετών:

«Ενώ η μετανάστευση θα είναι ένα είδος λύσης σε αυτούς με τα προσόντα διεθνούς ζήτησης, τι θα συμβεί σε αυτούς που μείνουν πίσω, συμπεριλαμβανομένων και των εβδομηντάρηδων, όπως οι γονείς μου;» αναρωτιέται ο κ. Κουγιούλης για τον οποίο, η εφημερίδα αναφέρει πως «εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια στη Swiss bank, κινούμενος σε μια περιοχή από τη Ζυρίχη στη Γενεύη και από εκεί στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα μερικά χρόνια πριν, προκειμένου να εργαστεί σε μια εταιρεία ρούχων. Τώρα προσπαθεί να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών, αλλά μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να αναστρέψει την ικανότητα της επιχείρησης να πετύχει».

greece-portraits-banker-master1050.jpg

Κώστας, πωλητής ειδών τεχνολογίας, 32 ετών:

«Ακόμα και μέσα στην κρίση, θέλουμε να παντρευτούμε, και φυσικά θέλουμε να κάνουμε κι ένα παιδί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, επειδή η ζωή συνεχίζεται ακόμα και μέσα στον πόλεμο».

greece-portraits-couple-master1050.jpg

H εφημερίδα προσέγγισε το ζευγάρι των νιόπαντρων που φωτογραφήθηκε στο «Μένουμε Ευρώπη».

Αννα Ντουφεξή, ιχθυοπώλης, 47 ετών:

«Αν φύγουμε από το ευρώ, θα είμαστε μια απομονωμένη χώρα και ακόμα πιο αδύναμη από ό,τι είμαστε τώρα. Φοβάμαι αν φύγουμε ότι δεν θα μπορώ να δώσω στα παιδιά μου τα βασικά. Ακόμα και τώρα, η κόρη μου καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε αγοράζουμε έξτρα πράγματα. Παίζει με τα παιχνίδια που είχε, και τώρα που το σχολείο έκλεισε για το καλοκαίρι, έρχεται μαζί μου στη δουλειά, επειδή δεν μπορώ να πληρώνω babysitter».

greece-portraits-fishmonger-master1050.j

Το σχόλιο των New York Times: Την κα Ντουφεξή τη συναντήσαμε μαζί με την κόρη της, την επτάχρονη Μαρία Ελενη. Δουλεύει εδώ και 25 χρόνια στην κεντρική ψαραγορά της Αθήνας.

Τζον Κόνσολας, Ξενοδόχος, 36 ετών:

«Ειλικρινά δεν μου λείπουν τόσο πολύ τα προηγούμενα “πλούσια” χρόνια, στην οποία δινόταν έμφαση στην ευνοιοκρατία και τον καταναλωτισμό. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα τώρα. Ο μεγαλύτερος φόβος μου για το μέλλον είναι ότι η μοίρα των Ευρωπαίων πολιτών θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν καμία απολύτως ανησυχία για το ευ ζην μας».

greece-portraits-innkeeper-master1050.jp

Το σχόλιο των Times της Νέας Υόρκης: Ο κ. Κόνσολας, ο οποίος είναι Ελληνο-Ιρλανδός, θεωρεί ότι η κρίση είχε τουλάχιστον ένα θετικό αντίκτυπο: Ανάγκασε τους νέους Ελληνες να σκεφτούν σοβαρά για το τι θέλουν να κάνουν με τη ζωή τους.

Νίνα Νταβή, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 21 ετών:

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τον φόβο για έξοδο από το ευρώ, αλλά χρειάζεται να επικεντρωθούμε στο πώς οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να αλλάξουν και αυτή ο αγώνας είναι και για το οποίο πρέπει να πολεμήσουμε».

greece-portraits-student-master1050.jpg

Το σχόλιο της αμερικάνικης εφημερίδας: Η κα Νταβή μπήκε στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, και διαδηλώνει έξω από θεσμούς όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως υποστηρίζει, η διαδήλωση είναι για τον λαό ένας τρόπος να πιέσει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα