Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Σημερα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του πρώτου νόμου της κυβέρνησης 4320/2015.
Συγκεκριμένα, εξειδικεύονται οι παροχές και οι όροι χορήγησής τους, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, τα αρμόδια όργανα, υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την υλοποίηση των τριών άρθρων του Νόμου, δηλαδή τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος (300 kwh ανά μήνα), το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.
Την ΚΥΑ υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Νίκος Βούτσης (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Γιάννης Βαρουφάκης (Οικονομικών), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Πάνος Σκουρλέτης (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και οι αναπληρωτές υπουργοί Γεώργιος Κατρούγκαλος (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Οικονομικών), Δημήτριος Μάρδας (Οικονομικών) και Θεανώ Φωτίου (Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «υλοποιείται έτσι εντός είκοσι ημερών από την ομόφωνη ψήφιση των 4 άρθρων την 18η Μαρτίου, η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ άμεσα και διαψεύδονται όσοι στη Βουλή ενθυμούμενοι το παρελθόν έλεγαν ότι η ΚΥΑ χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες για να εγκριθεί».
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά εντός του Απριλίου, από 20/4/2015 έως 20/5/2015, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση κατά την ψήφιση του Νόμου.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στις υπηρεσίες του διαδικτύου, σε ειδική εφαρμογή που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, θα μπορεί να απευθυνθεί στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα του παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης.