Εγώ από παλιά ήξερα ότι οι παροχές σε είδος φορολογούνται. Τώρα, γιατί διαρρηγνύουν όλοι τα ιμάτιά τους λες και ειπώθηκε κάτι καινούργιο, είναι ένα ερώτημα. Το κακό είναι ότι βγήκε “νέος” κώδικάς φορολογίας εισοδήματος λες και δεν είχαμε πιο πριν κώδικα φορολογίας εισοδήματος και αυτά που ξέραμε ως “δεδομένα” ξαναγράφονται όλα από την αρχή.
Πολιτικά ίσως ήταν λάθος ο χειρισμός, αλλά πιστεύω ότι μεταξύ αυτών που διαμαρτύρονται υπάρχει και αρκετή ιδιοτέλεια, με την έννοια ότι βρίσκουν ευκαιρία για να αμφισβητούν αυτά που παλιότερα θεωρούνταν δεδομένα. Διότι πολλοί έκαναν και τα στραβά μάτια, ας πούμε, για τις παροχές σε είδος και δεν τις υπήγαγαν κανονικά σε φορολόγηση, ενώ ο νόμος το έλεγε ανέκαθεν.
Γνωστός μου, συνταξιούχος της ΔΕΗ, που “εισπράττει” ως παροχή σε είδος φθηνότερο ρεύμα, πληρώνει κανονικότατα φόρο για το φθηνότερο ρεύμα ως εισόδημα. Μάλιστα, πέρυσι του έγινε και παρακράτηση από την μηνιαία σύνταξη!
Λοιπόν, ας μην κάνουμε σαν μωρές παρθέντες και ας μην ανακαλύπτουμε τώρα με τρόμο ότι είμαστε στην Αμερική ενώ νομίζαμε ότι πηγαίναμε για Ινδία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Δεν ξέρω αν έχει κάνει και άλλες γκάφες η Σαββαϊδου (ποιες;), αλλά αυτή εδώ μου μοιάζει για γκάφα το γεγονός ότι σπεύδουμε να το χαρακτηρίσουμε ως γκάφα.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, φόροι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα και κάθε φορολογικό σύστημα προβλέπει φορολογία και των παροχών σε είδος. Και δικαίως.
Διαφορετικά (όπως συμβαίνει σήμερα δυστυχώς και αυτή την τρύπα έρχεται η ΓΓΔΕ να κλείσει) θα μπορούσε ένας εργοδότης να παρέχει τα πάντα σε υπάλληλο του σε είδος και να του δίνει και ένα “χαρτζηλίκι” 300 ευρώ το μήνα, που θα είναι βέβαια αφορολόγητο με τις σημερινές διατάξεις, ενώ στην πραγματικότητα τα “σε είδος” θα ήταν άλλο δύο χιλιάρικα.
Και ενώ αυτός ο υπάλληλος φορολογείται σαν να παίρνει 300€, στην ουσία να παίρνει 2.300€.