Πολιτική

Οι προκλήσεις Ερντογάν, οι συμφωνίες με τη Λιβύη και η απάντηση της Αθήνας

Διπλωματικός μαραθώνιος – απάντηση από την ελληνική πλευρά
 

«Δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν ερωτήθηκε «πόσο μακριά θα το πάει ο Τούρκος πρόεδρος και αν υπάρχει ανησυχία για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», εξέφρασε την άποψη ότι «αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα δεν φοβάται και δεν νομίζει ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου».

Τέλος, κατήγγειλε ως παράνομη και άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι «η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Απείλησε, μάλιστα, να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και του ψηφίσματος για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μία στιγμή που κορυφώνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη. Οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ πολιορκούν την Τρίπολη, επιδιώκοντας να καταλάβουν την πρωτεύουσα και να γίνουν κύριοι ολόκληρης της Λιβύης. Η αεροπορία του Χαφτάρ βομβάρδισε ήδη το αεροδρόμιο της παραθαλάσσιας πόλης Μισράτα. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να μην αποστείλει όχι μόνο στρατιώτες, αλλά ούτε και επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με Λίβυους αξιωματούχους στο περιθώριο μιας σημαντικής διπλωματικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Ντόχα του Κατάρ. Πέραν του καθορισμού των «θαλάσσιων συνόρων», το επίμαχο μνημόνιο προβλέπει και την άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας, σε ενδεχόμενο αίτημα της Τρίπολης για την παροχή στρατιωτικής συνδρομής. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει λάβει αίτημα από την Τρίπολη για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο αν συμβεί αυτό, θα το εξετάσει και θα βοηθήσει όπου μπορεί.

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας με την ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – παρότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί και χωρίς βοήθεια». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα παρασύρει την Ελλάδα στο επίπεδο «Bαλκάνιου καυγατζή», τονίζοντας ότι. «πετύχαμε καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη. Θα συνεχίσει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Αυτή η εβδομάδα έντονης διπλωματικής κινητικότητας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στη Ρώμη. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο θα έχει ήδη συναντήσει τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και τον αντιπρόεδρο Αχμέντ Μαϊτίκ, ως ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική