Διεθνή

Οι προκλήσεις της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στα βρετανικά ΜΜΕ

A964F59C8977D7A7D2F789FF43B33E76.jpgΟι Financial Times μετέφεραν σε ανταπόκριση τη νύχτα της Δευτέρας κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της Τουρκίας για «εκβιασμό» της ΕΕ μετά τις αυξημένες απαιτήσεις που διατύπωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Οι Financial Times μετέφεραν σε ανταπόκριση τη νύχτα της Δευτέρας κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της Τουρκίας για «εκβιασμό» της ΕΕ μετά τις αυξημένες απαιτήσεις που διατύπωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη σύνοδο των Βρυξελλών. 

«Πρέπει να μιλήσουμε στην Τουρκία, αλλά και να αντισταθούμε στον εκβιασμό», δήλωσε η Πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Κατά την εφημερίδα το αγκάθι είναι η απαίτηση της Άγκυρας για επιτάχυνση των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ, απαίτηση που όπως αναφέρεται αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την τουρκική πλευρά. Ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται, με πρώτη την Κύπρο, με ανώτερο διπλωμάτη να εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν στην προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου σύνοδο κορυφής.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη επανεισδοχής στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, οι FT αναφέρουν ότι στο σχέδιο συμφωνίας της συνόδου σημειώνεται ότι το μέτρο περιγράφεται ως «προσωρινό». Η ελπίδα είναι ότι οι αυτόματες επαναπροωθήσεις, έστω για δύο ή τρεις μήνες θα απέτρεπαν τα ριψοκίνδυνα περάσματα στο Αιγαίο.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας η συμφωνία επαναπροώθησης των μεταναστών στην Τουρκία χαρακτηρίζεται ως πολιτικά εκρηκτική, καθώς προβλέπει ως αντάλλαγμα την απευθείας μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην ΕΕ. «Είναι ένα πρόγραμμα που δυνητικά αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, την ώρα που η ΕΕ έχει καταφέρει να μετεγκαταστήσει μόνο 3.407 άτομα υπό το τρέχον πρόγραμμα από τον Ιούλιο και μετά», σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι FT εντοπίζουν εξάλλου διάφορα προβλήματα στην εφαρμογή της προτεινόμενης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Μεταξύ αυτών η αμφισβήτηση της νομιμότητας των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, μια χώρα που δεν είναι πλήρες μέλος της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε μια ευαίσθητη στιγμή με τις συνομιλίες για το Κυπριακό σε πλήρη εξέλιξη και η εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους.

Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι πιο δύσκολη και από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα είναι η εφαρμογή της. «Και από τη στιγμή που η εφαρμογή είναι στα χέρια χωρών που έβαλαν κυρίως το δικό τους συμφέρον και τον φόβο για τους πρόσφυγες πάνω από όλα τ’ άλλα το 2015, είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος αυτή τη φορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σε άλλο δημοσίευμά της η Guardian σχολιάζει ότι αν και λογικοφανές, το σκεπτικό της ηγεσίας της ΕΕ ότι αν κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος το μεταναστευτικό πρόβλημα θα περιοριστεί στην Ελλάδα και αν αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία το πρόβλημα στην Ελλάδα θα είναι διαχειρίσιμο παραγνωρίζει την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και αυτό διότι η συνεργασία της Τουρκίας δεν είναι βέβαιη, αλλά ακόμα και αν ήταν θα έπαιρνε μήνες μέχρι η Τουρκία να είναι σε θέση να υποδεχθεί όλους τους υπό επαναπροώθηση μετανάστες. Σε αυτό το διάστημα και με κλειστά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ η Ελλάδα θα ήταν αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη, μετατρεπόμενη σε «κλουβί» για εκατοντάδες χιλιάδες ξένους, χωρίς επαρκείς πόρους.

Σημειώνεται πάντως ότι η ιστορία έχει δείξει πως τα Βαλκάνια δεν μπορούν να είναι ερμητικά κλειστά, με την Αλβανία στη συγκεκριμένη περίπτωση να έχει αρχίσει να θεωρείται εναλλακτική οδός φυγής από την Ελλάδα.

Εξάλλου, πηγή κοντά στον Ιταλό πρωθυπουργό δήλωσε στην Guardian ότι ο Ματέο Ρέντσι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία δεν περιλαμβάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της ελευθεροτυπίας από την Άγκυρα, υπό τη σκιά την αντιμετώπισης δημοσιογράφων και εφημερίδων από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ η Daily Mail δημοσιεύει φωτογραφίες από καυγά μεταναστών στην Ειδομένη, με έναν εξ αυτών να φέρει αίματα στο πρόσωπο. Η εφημερίδα γράφει ότι η συμπλοκή φέρεται να έγινε για μία φρατζόλα ψωμί.

You may also like

More in Διεθνή