Οικονομία

Οι πρώτες αντιδράσεις των εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Koινή στρατηγική θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν οι εργοδοτικοί φορείς  πριν από την συνάντησή τους με τον Υπουργό Εργασίας την Τετάρτη μετά το Πάσχα στην οποία θα συζητηθούν εκτενώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν ήδη τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης να τις «παρακάμψει» καθορίζοντας με νόμο  τα ελάχιστα μισθολογικά όρια  στα 650 ευρώ μικτά από 1/10/2015 και στα 751 ευρώ από 1/7/2015.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης στην επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους « η  άπαξ νομοθετική  παρέμβαση για τον καθορισμό των ελάχιστων μισθολογικών ορίων θα δώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στη συλλογική διαπραγμάτευση για τον περαιτέρω καθορισμό τους. Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι στο εξής  η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία και θα έχει καθολική εφαρμογή για το σύνολο των όρων της».

Ο κ. Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση είναι πολιτική προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο. « Η εμμονή μερίδας των δανειστών να μην εφαρμοστούν τα μέτρα – τονίζει ο υπουργός Εργασίας- είναι μέρος μιας ιδεολογικού τύπου προσέγγισης που δεν μπορεί να αναζητηθεί σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση».

Πάντως , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  με το στίγμα που έχει δώσει  είναι φανερό ότι δύσκολα  θα εγκρίνει  οποιαδήποτε αλλαγή εκτός μνημονίου  στα εργασιακά.  Αντίθετα φαίνεται να επιμένει  στη λήψη επιπλέον μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις .

Ο Υπουργός Εργασίας  εκτός από τα βέλη της αντιπολίτευσης  δέχεται και τις αντιδράσεις των εργοδοτών  – εν πολλοίς αναμενόμενες-  που φθάνουν στο γραφείο του με τη μορφή ανακοινώσεων και επιστολών .

Συγκεκριμένα , ο  Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προειδοποίησε σε επιστολή του για τον κίνδυνο   διακοπής  λειτουργίας πολλών επιχ/σεων αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ,καθώς όπως αναφέρει , το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα με βάση διεθνείς οργανισμούς είναι υψηλότερο κατά 9,6% από την Ισπανία και κατά 1089% από την Βουλγαρία.

Την αντίθεσή τους  στην αύξηση του μισθού εξέφρασαν και οι επιχειρήσεις φύλαξης καθαρισμού κτιρίων ενώ η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι η αύξηση στα 751 ευρώ θα έπρεπε να γίνει σε βάθος 3ετίας για να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις  στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας έχει τονίσει ότι δεν αντέχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, προβλέπει την ολική επαναφορά των  συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια .  Μάλιστα , για την διευκόλυνση του διαλόγου στις περιπτώσεις που τα σωματεία δεν βρουν « πρόθυμους»  εργοδοτικούς φορείς να συζητήσουν τα μισθολογικά τους αιτήματα προβλέπεται:

– η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.
-ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο σε περίπτωση απουσίας κλαδικής εργοδοτικής οργάνωσης μέσα από μεμονωμένους εργοδότες (μέχρι 10) που απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου με εναλλακτική δυνατότητα την συμμετοχή της υπερκείμενης εργοδοτικής οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις. ( πχ ΣΕΒ)
– επανέρχεται η δυνατότητα  επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους  απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.
-ακόμη, εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων. Δηλαδή , δεν αρκεί η υπογραφή της επιχειρησιακής  σύμβασης  στη θυγατρική εταιρία ενός ομίλου . Πρέπει να συνδέονται οι επιμέρους συμβάσεις με την κεντρική σύμβαση που θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ομίλου ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

You may also like