SelectedΠολιτική

Οι τρεις ημέρες του Φρουζή στην Προανακριτική

Ποιους έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για τη σκευωρία Novartis – «Επί ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδη της εταιρείας εκτοξεύθηκαν», είπε  – Οι αποκαλύψεις για τα ραντεβού με Τσίπρα, Παππά, Ξανθό και το  περίφημο Harvard project – Οι  αναφορές για πιέσεις και απειλές που δέχθηκε απο την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να καταθέσει εναντίον πολιτικών

«Οι πολιτικοί αντίπαλοι των «10» φαίνεται ότι σχεδίασαν και βρήκαν και τους προστατευόμενους. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ για να στήσουν τη σκευωρία. Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριο τους». Η φράση αυτή του Κωνσταντίνου Φρουζή συμπυκνώνει την ουσία της τριήμερης κατάθεσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη «σκευωρία» της Novartis και τις ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η σχεδόν 20ωρη κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής, η πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια – συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αποκαλύφθηκαν συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015, πριν δηλαδή ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis, ενώ το πιο ουσιαστικό στοιχείο που αναδείχθηκε είναι ότι με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα κέρδη της εταιρείας ουσιαστικά εκτοξευθηκαν. «Το 2014 ο τζίρος μας ήταν 330 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 έως το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε αλματώδη αύξηση στα 400-420 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεση του στην οποία ανέφερε ρητά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στην Ελβετική εταιρεία αλλά και στις υπόλοιπες φαρμακευτικές με την πολιτική της για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατανοούσε καλύτερα» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε.

Ο Κωσταντίνος Φρουζής έβαλε στο «κάδρο της σκευωρίας» την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ισχυριζόμενος ότι η ίδια τον πίεζε και τον απειλούσε προκειμένου να καταθέσει σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων που είχε εμπλέξει στην υπόθεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε ένα αφόρητο κλίμα πιέσεων που κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 με τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους από άγνωστες υπηρεσίες στο σπίτι του!

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής επιχείρησε να ισοπεδώσει και την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέτση είναι η πρώην γραμματέας του.

Ταυτόχρονα μίλησε και για το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλήστωρα Δεστεμπασίδη ο οποίος όπως υποστήριξε ο Φρουζής έφυγε από την εταιρεία το 2014 γιατί «παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες, αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές των προϊσταμένων του κ.ο.κ.» Αναλυτικά οι καταθέσεις Φρουζή στις τρεις ημέρες της Προανακριτικής.

Η Τουλουπάκη μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα»

H πρώτη ημέρα της κατάθεσης Φρουζή ολοκληρώθηκε γρήγορα. Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas προχώρησε σε αποκαλύψεις – βόμβα για τις πιέσεις και απειλές που δέχθηκε απο την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσει εναντίον πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Νοβάρτις ότι τον Μάιο του 2018 είχε άτυπη συνάντηση με την εισαγγελέα εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

«Ηθελε να συναντηθούμε άτυπα» φέρετε να είπε για να αποκαλύψει «Συναντηθήκαμε στην Λουκάρεως στην εισαγγελία με άλλα 6 άτομα. Μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα. Μου είπε «δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο».

Ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι δέχθηκε και απειλές προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της κυρίας Τουλουπάκη καθώς ανέφερε: «μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Του απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ηταν ένας μοχλός πίεσης»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ανέφερε: «σας ευχαριστώ που με καλέσατε να καταθέσω μετά από τόσο καιρό. Τα πρώτα δημοσιεύματα ήταν το 2016. Πέρασαν τρία χρόνια και κράτησα μια στάση θεσμική. Απέφυγα την δημοσιότητα. Ταλαιπωρήθηκα και υφίσταμαι bullying. Δεν ήμουν φαρμακάς» και πρόσθεσε "δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών και του Ντοκουμέντο το 2016 – 2017 με παρουσιάζουν ως τεχνοκράτη που είχε στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 μετά τα δημοσιεύματα πραγματοποίηθηκε έλεγχος των αρχών στο σπίτι του. "Τότε άρχισα να καταλαβαίνω τι παίζει. Πήραν ακόμα και το λαπ τοπ του γιού μου Εγινε έλεγχος χωρίς να υπάρχει έκθεση. Δεν ξέρω καν ποιοι με έλεγξαν. Φεύγοντας μου είπαν "δεν βρήκαμε τίποτα" ενώ δεν υπήρξε και έκθεση κατάσχεσης".

Ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι μετά τον έλεγχο στην οικεία του ακολούθησε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών ενώ επισήμανε ότι δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων λειτουργούσαν ως προπομπός όσων θα ακολουθούσαν.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Φρουζής επανέλαβε ότι εως σήμερα δεν έχει κληθεί για εξηγήσεις από κανένα ανακριτικό η δικαστικό όργανο

Οι συναντήσεις με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης

Κοινό αγώνα ΣΥΡΙΖΑ – Novartis ενάντια στην πολιτική μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου περιέγραψε ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής αποκαλύπτοντας συναντήσεις και επαφές με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, Ανδρέα Ξανθό κ.α. σε Κουμουνδούρου, Βουλή.

Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι η στενή επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 2015 καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σε «ευνοϊκή» αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων αυξάνοντας τη σχετική κρατική δαπάνη και εκτινάσσοντας τον τζίρο της Novartis κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την σκευωρία «Ρασπούτιν», διέψευσε τους ισχυρισμούς των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, υπογράμμισε ότι δεν είχε επαφές με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ενώ τόνισε σε διάφορα σημεία της κατάθεσής του πως την περίοδο 2010 – 2012 επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας «οι φαρμακοβιομηχανίες ζημιώθηκαν» και πως το 2012 – 2015 «ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά». Παράλληλα επανήλθε στην άτυπη συνάντηση που είχε με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018 διευκρινίζοντας ότι του υποσχέθηκε «ευνοϊκή μεταχείριση» αρκεί να καταθέσει εναντίον των 10 πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του κ. Φρουζή θα συνεχιστεί και σήμερα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι δύο ανακριτές που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα για τους χειρισμούς της κυρίας Ελ. Τουλουπάκη έχουν ζητήσει τη διαβίβαση των σχετικών πρακτικών της προανακριτικής.

Οι συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015

Ειδικότερα, ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε σε πλήθος συναντήσεων που είχε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 προκειμένου να εμποδιστούν μια σειρά μέτρων και νομοσχεδίων που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά και επέφεραν σημαντική μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Με τον Σταθάκη συναντήθηκα τρεις φορές, συναντήθηκα με το τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αρμόδιο για την υγεία, πήγα και στην Κουμουνδούρου και συναντήθηκα αρκετές φορές με τον Ξανθό» ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι συναντήσεις είχε και με τους Τσίπρα, Παππά για να επισημάνει «δεν είναι ένοχο να τους δω, και τον Φίλη έχω συναντήσει στην Αυγή, και τον Δραγασάκη και τον Χουντή». Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε μαζί του πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές των φαρμάκων προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Πιο αναλυτικά, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη που κατατέθηκε στη Βουλή το 2013 και το οποίο, όπως ο ίδιος υποστήριξε, επέφερε σημαντικές μειώσεις στα εκτός πατέντας φάρμακα. Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κ. Φρουζής είχε συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – όπως ο ίδιος υποστήριξε – για να υπογραμμίσει ότι «τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και ήμασταν χαρούμενοι που το έκανε».

«Ευνοϊκή η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Η χαρά της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis απέκτησε ουσιαστικό αντίκρισμα μετά το 2015 όταν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά την εξουσία. Το δραστήριο στέλεχος του κλάδου υποστήριξε κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής ότι η νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την αύξηση της τιμής των φαρμάκων δηλώνοντας «για τα πρωτότυπα φάρμακα ήταν ευνοϊκό το πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι επί Σαμαρά». Ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα ακολούθησε άλλη πολιτική, πιο ευνοϊκή για τις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ανέφερε πως «η νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευνοϊκή καθώς ο υπολογισμός της τιμής των φαρμάκων στην Ελλάδα υπολογιζόταν με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της χωρών της Ευρωζώνης και όχι των 3 χαμηλότερων όλων των χωρών της Ε.Ε. γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις».

Παρουσίασε μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η συνολική κρατική δαπάνη για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα έφτασε τα 4 δις ευρώ ενώ μίλησε για «αλματώδη αύξηση» του τζίρου της Novartis από το 2015 κατά 100 εκατ ευρώ κατ' έτος. «Το 2014 ο τζίρος μας ήταν 330 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 έως το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε αλματώδη αύξηση στα 400-420 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Ερωτώμενος σχετικά με το αν είχε συναντήσεις με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ο κ. Φρουζής σχολίασε ότι τους Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη δεν τους έχει δει ποτέ του.

Όσον αφορά τους κ.κ. Στουρνάρα, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη και Σαλμα ο κ. Φρουζής είπε ότι τους είχε συναντήσει κάποιες φορές ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Για την περίοδο υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε ότι είχε ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τα φάρμακα με το οποίο είχαν όλοι πρόβλημα. «Κυρίως με τα εκτός πατέντας φάρμακα. Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο πρώην επικεφαλής της Novartis.

Για τον Παναγιώτη Πικραμένο είπε κατά πληροφορίες ότι τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για μια κοινή τους παρουσία σε μια εκδήλωση, παρουσία της Άνγκελα Μερκελ στην οποία «είχα κληθεί ως Πρόεδρος του ΣΦΕΕ» και πλήθους από στελέχη των δύο εθνικών αντιπροσωπειών.

«Δεν έδωσα ποτέ χρήματα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο. Άνθρωπος δεν πήρε ούτε ευρώ από εμένα. Εδώ είπαν ότι σε 15 ημέρες πρωθυπουργίας έδωσα λεφτά στον Πικραμμένο» είπε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Φρουζής.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του φέρεται να είπε ότι «δεν συνάντησα ποτέ πριβέ τον Σαμαρά». «Δεν μετέφερα ποτέ τίποτα σε αυτόν, ούτε τροχήλατη, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα» σημείωσε.

Αναφορικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο είπε ότι δεν έχει συνομιλήσει ποτέ μαζί του. «Τον είδα είδα μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου ήταν και άλλοι, καμία 20αρια άτομα, και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Η σχέση του με άλλα στελέχη της Novartis

Ο κ. Φρουζής φέρεται να έχει μιλήσει και για το πρώην στέλεχος της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, και να έχει πει ότι «έφυγε το 2014, εγώ το 2015. Είχε γίνει εσωτερικός έλεγχος. Έχω το πόρισμα. Παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες, αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές των προϊσταμένων του».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Φρουζής μίλησε κατά πληροφορίες για την γραμματέα του Μαρία Μαραγγέλη λέγοντας ότι τον έκλεβε επί τρία χρόνια. «Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια. Είχα πολλά προσωπικά μου πράγματα αφήσει να χειρίζεται, ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδιών μου. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία» φέρεται να έχει πει ο κ. Φρουζής.

Για την Αικατερίνη Κελέση

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αικατερίνη Κελέση. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε, άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να ήταν και στενή συνεργάτιδά του.

Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
Φρουζής: Δεν ξέρω. Πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;
Φρουζής (γελώντας για πρώτη φορά στη διαδικασία) Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Η τρίτη ημέρα της κατάθεσης: Το Harvard Project επιτεύχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον μάρτυρα βγαίνοντας από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η προανακριτική της Βουλής για την σκευωρία Novartis να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Φρουζής κληθείς να σχολιάσει την μαραθώνια κατάθεσή του είπε «δεν το έχω ξαναζήσει. Στα meeting λειτουργούμε διαφορετικά»

«Ηταν η πρώτη φορά που καταθέσατε;» ρωτήθηκε ο κ. Φρουζής για να απαντήσει «ναι δεν με είχε καλέσει κανείς. Έπρεπε να γίνει. Ήθελα να πω τις θέσεις μου, πέρασαν 4 χρόνια»

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του κ. Φρουζή ανατρέπει την σειρά των επόμενων μαρτύρων καθώς τα μέλη της προανακριτικής αποφάσισαν να καλέσουν τα πρώην στελέχη της Novartis Φ. Δεσταμπασίδη και Μ. Μαραγγέλη. Οι εργασίες της προανακριτικής θα διακοπούν για μια εβδομάδα λόγω των εργασιών Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα επανέλθουν στις 26.11.2019.

Ημουν απαραίτητος στο σενάριο της σκευωρίας

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιαγκή, ο κ. Φρουζής είπε: «Πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες και την εισαγγελέα υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαλότητες εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων. Μέρος του σχεδίου είναι η εισαγγελέας και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ για να στήσουν τη σκευωρία. Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριό τους».

Κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η κυρία Τουλουπάκη ενεργούσε μόνη της, ανέφερε «Δεν είχαμε προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας. Σίγουρα πίσω από τις ενέργειες της είναι υπουργοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς τους αντιπάλους».

Νωρίτερα ο κ. Φρουζής κλήθηκε να απαντήσει και για το περίφημο Harvard Project της Novartis. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα της Novartis που στόχευε στην πίεση κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας μέσω αναθεώρησης της τιμολόγησης των φαρμάκων.

O κ. Φρουζής ρωτήθηκε σχετικά από τον Κώστα Καραγκούνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κ. Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard project είχε δύο βασικούς στόχους: να μην βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε 3 μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;

Κ. Φρουζής: Όχι.

Κ. Καραγκούνης: Για το Harvard project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.

Κ. Φρουζής: Η λέξη πίεση κατ' εμε σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου, πράγματι στην δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πιέσει και την τότε αντιπολίτευση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ηταν στη δουλειά μας, ως ΔΣ, να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο κ. Καραγκούνης επανέφερε και το θέμα της συνάντησης του Κωνσταντίνου Φρουζή με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Κατά πληροφορίες ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον κ. Φρουζή να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε ότι πήγε στην συνάντηση με δύο στόχους: να καταθέσει όσα ο ίδιος γνώριζε καθώς δεν είχε κληθεί εως τότε από καμία δικαστική αρχή και να ξεμπλοκαριστούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυρία Τουλουπάκη του επισήμανε ότι έχει στοιχεία για την ποινική του εμπλοκή και του πρότεινε να ενταχθεί σε ευεργετικές διατάξεις.

«Η κουβέντα ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα» είπε ο κ. Φρουζής για να προσθέσει σε άλλο σημείο «αποκλειστικό αντικείμενο με την κυρία Τουλουπάκη ήταν τα 10 πολιτικά πρόσωπα» ενώ υποστήριξε πως η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς του είπε «θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις γι αυτά τα πρόσωπα (σ.σ. τους 10 πολιτικούς)». Ο ίδιος τόνισε ότι του έκανε εντύπωση πως ο επίμαχος διάλογος δεν έγινε με τον ανακριτή αλλά με την εισαγγελέα.

Σε ερώτηση, δε, του Γιάννη Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε ότι «έφυγα στεναχωρημένος από τη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη διότι κατάλαβα με σαφήνεια ότι, εάν δεν καταθέσω όπως αυτή ήθελε, δεν θα μου αποδεσμευόταν ο λογαριασμός».

Μαρκόπουλος: Ιδού τα δημοσιεύματα της Αυγής που αποδεικνύουν την πίεση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013

Την συντονισμένη πίεση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 -σε μια περίοδο που η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προωθούσε σειρά μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης- προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας αποκαλύπτουν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυγή» που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά τη σκευωρία Novartis ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής κατέθεσε:

– πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Μαρτίου 2013 με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς»

– κείμενο στις 17 Ιουλίου 2013 με τίτλο «Δεν πρόκειται να ξαναδείς αυτό το φάρμακο…» που εξυμνεί το «καινοτόμο και τελευταίας γενεάς φάρμακο GILENYA, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis…». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο δράμα της Ιουλίας, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, και επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό της ταμείο θα σταματήσει να καλύπτει το συγκεκριμένο φάρμακο που κοστίζει 1.600 ευρώ. «Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι κάποια ευαισθησία θα ανακύψει τελικά, εκ μέρους είτε της εταιρείας Novartis είτε των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» καταλήγει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι η απάνθρωπη και εγκληματική ταλαιπωρία της Ιουλίας οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιουλία κατάγεται από την Αλβανία».

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο η Novartis προωθούσε το περίφημο Harvard project, ένα πρόγραμμα προώθησης σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των θέσεων της εταιρείας για ευνοϊκή τιμολόγηση των προϊόντων της.

Όπως αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής οι κεντρικοί στόχοι του project δεν επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά υλοποιήθηκαν μετά το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επι κυβέρνησης Τσίπρα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μαρκόπουλου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «είχα δει το Ν. Φίλη ως διευθυντή της Αυγής. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα. Η διαφημιστική συνεργασία με την «Αυγή» κράτησε όλο το διάστημα που ήμουν στην εταιρεία». Κληθείς δε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα για το gilenya είπε «ήταν πολύ θετικό για την Novartis».

«Στην "Αυγή" εκτός από καταχωρήσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ» είπε σε άλλο σημείο.

Επίσης, ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Εϊπε ότι τον έχει συναντήσει περισσότερες από 3 φορές και ότι του δώσαμε διαφήμιση και στον ίδιο και στο Hot doc. Εβαλε την διαφήμιση στο τεύχος που έκανε το δημοσίευμα κατά της Pfizer με αποτέλεσμα να μου διαμαρτυρηθεί η ανταγωνίστρια εταιρεία ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Ετσι δεν έβαλα ξανά διαφήμιση και του διαμαρτυρήθηκα. Αυτός έκανε προσεγγίσεις λέγοντάς μου ότι έκανε λάθος αλλά δεν του ξαναέδωσα διαφήμιση».

Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει για τις συναντήσεις του με τον Αλ. Τσίπρα. «Έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κατανόησε τις θέσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Αυγής» με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς» και απαντώντας στην ερώτηση αν ποια κυβέρνηση ήταν πιο κοντά στις θέσεις της εταιρείας, ο κ. Φρουζής είπε «σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατανούσε καλύτερα».

You may also like

More in Selected