Οικονομία

Οκτώβριο η πώληση του 100% της Finansbank

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Προ των πυλών της απόφασης για την πώληση του 100% της Finansbank βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα αναδείξουν τα stress tests οδηγούν σε υποχρεωτική αναδιάταξη του επιχειρηματικού σχεδίου της ΕΤΕ.

Ούτως ή άλλως, το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης για την πώληση του 40% της θυγατρικής στην Τουρκία είναι πρακτικά ανενεργό και επιπλέον αποτελεί τη σημαντικότερη απόκλιση που παρουσιάζουν τα επιχειρησιακά πλάνα για τα οποία δεσμεύτηκαν οι τράπεζες στην DG Comp.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να πάρει για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ανέθεσε στη Morgan Stanley και στην Goldman Sachs να διερευνήσουν την αγορά και να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διαγωνιστικές και άλλες διαδικασίες για την πώληση της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν προγραμματισμένο την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου να υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές για το 100% της Finansbank. Τελικά αποφασίστηκε να μετατεθεί για λίγες ημέρες η κατάθεση των προσφορών και θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Η προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία. Οι διεθνείς αγορές είναι σε φάση νευρικότητας που πιθανόν να οδηγήσει σε διόρθωση, ειδικά καθώς οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους έχουν πληγεί, ενώ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην Τουρκία έχουν αυξηθεί. Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να πουληθεί η τουρκική τράπεζα τουλάχιστον μία φορά το book value της, που σημαίνει ένα τίμημα περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Δεδομένης και τη διαγραφής του goodwill, η Εθνική έχει στα βιβλία της τη Finansbank με αξία περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η ΕΤΕ είχε αποκτήσει την τράπεζα καταβάλλοντας τίμημα κατά τι άνω των 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε τότε προς 5,2 φορές το book value. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι προφανής και από το γεγονός ότι η τελευταία κρούση εξαγοράς της Finansbank είχε γίνει στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΕ τo 2013 από επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ, τα οποία φέρεται να προσέφεραν τίμημα ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Η πώληση της τουρκικής τράπεζας στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να έχει σχέση με το παρελθόν, αλλά παρά τα προβλήματα των αναδυόμενων αγορών, και ιδιαίτερα της Τουρκίας, η Finansbank παραμένει υπό όρους μια ελκυστική επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία που τρέχουν Morgan Stanley και Goldman Sachs μετατέθηκε από τις 9 Οκτωβρίου προς τα τέλη του Οκτωβρίου εξαιτίας του ενδιαφέροντος που εντόπισαν οι δύο επενδυτικές τράπεζες. Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλίσουν και άλλες προσφορές, υποχρεώθηκαν να μετατοπίσουν για λίγες ημέρες την ημερομηνία κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών ώστε να δώσουν χρόνο επαρκούς προετοιμασίας και σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Η διοίκηση της ΕΤΕ, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα γίνει την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, θα γνωρίζει τι χρήματα προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές της Finansbank. Ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού των stress tests που θα έχει μπροστά της, η διοίκηση της ΕΤΕ θα πάρει αποφάσεις, σταθμίζοντας και προσμετρώντας πόσο καλύπτει το κεφαλαιακό κενό η πώληση της Finansbank.

Στο εγχείρημα της πώλησής της είναι κρίσιμο Morgan Stanley και Goldman Sachs να καταφέρουν στον διαγωνισμό να υπάρξουν τουλάχιστον δύο προσφορές. Η μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών επιτρέπει βάσιμα την υπόθεση πως ο συγκεκριμένος στόχος έχει εξασφαλιστεί. Αυτό θα επιτρέψει στη διοίκηση της Εθνικής να κάνει την καλύτερη επιλογή για τα συμφέροντα της τράπεζας μεταξύ των δύο – τριών προσφορών που θα είναι στο τραπέζι. Στη συνέχεια οι δύο επενδυτικές τράπεζες, που ενεργούν ως σύμβουλοι της ΕΤΕ, θα χρειαστούν ελάχιστο χρόνο προκειμένου να μετατρέψουν σε δεσμευτικές τις προσφορές.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η πώληση του 100% της συμμετοχής που έχει η ΕΤΕ στη Finansbank, σε συνδυασμό με την πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να μηδενίσουν ή και να περιορίσουν αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες της. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις της Finansbank, και ακολούθως της Εθνικής Ασφαλιστικής και της NBGI, μπορούν να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό της Εθνικής. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή της ΕΤΕ αντιστέκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή των 50 λεπτών και δεν συμπιέζεται περαιτέρω, όπως συνέβη με τις μετοχές άλλων τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

You may also like