Σε στοίχημα έχει αναγάγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού την προσέλκυση αστέρων του κινηματογράφου, από το Χόλιγουντ αλλά και του ανεξάρτητου σινεμά, στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε επαφές με το περιβάλλον του Αμερικανού ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος μεταξύ 60s και 70s έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κρήτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», ο ηθοποιός θα δεχθεί και επίσημα πρόσκληση να παραβρεθεί το επόμενο καλοκαίρι στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου. Η κυρία Κεφαλογιάννη αναμένεται να τον συναντήσει στο φημισμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και θα τον προσκαλέσει κι επισήμως στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο Τουρισμού θεωρεί πως η αύξηση των ταινιών που επιλέγουν τη χώρα μας για τα γυρίσματά τους θα προκαλέσει και κύμα αύξησης της εισροής τουριστών στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται πως περίπου 40 εκατ. τουρίστες ετησίως επιλέγουν ως τόπο διακοπών εκεί όπου έχει γυριστεί κάποια ταινία που τους άρεσε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την Κεφαλονιά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το 2002 μετά την προβολή της ταινίας «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» σημειώθηκε αύξηση 50%! Η επιρροή του Χόλιγουντ στην προβολή ενός τόπου αποδεικνύεται και με πιο απλά παραδείγματα: Πέρυσι, ένα tweet του Ράσελ Κρόου για τη Μύκονο, λίγο μετά την επίσκεψή του στο Νησί των Ανέμων, ήταν αρκετό για να προκαλέσει χιλιάδες σχόλια θαυμασμού στα social media…
Τα παράπονα κινητοποίησαν το υπουργείο
Σημειώνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού κινητοποιήθηκε αφότου δέχθηκε σειρά παραπόνων από ηθοποιούς και παράγοντες του κινηματογράφου, όπως o Τζέρεμι Αϊρονς. Υπενθυμίζεται ότι ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός κατά την επίσκεψη του τον Σεπτέμβριο του 2013, σε γεύμα του με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από τις ελληνικές Αρχές σε κινηματογραφιστές, προκειμένου να επιλέγουν για τα γυρίσματα των ταινιών τους την Ελλάδα. Τότε, η υπουργός Τουρισμού φέρεται να είπε: «Το θέμα δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, είναι του υπουργού Οικονομικών», και έδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έτυχε να γευματίζει σε ένα από τα παρακείμενα τραπέζια. Ο ιρλανδικής καταγωγής βρετανός ηθοποιός δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε από την Όλγα Κεφαλογιάννη να τον συστήσει με τον τότε υπουργό Οικονομικών.
Από τότε η υπουργός Τουρισμού έχει προχωρήσει σε μια δράσεων για τη διευκόλυνση των γυρισμάτων ταινιών στην Ελλάδα και δη στους αρχαιολογικούς χώρους. Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η «οδύσσεια» του Γούντι Αλεν όταν ζήτησε την Επίδαυρο για τα γυρίσματα της ταινίας του «Ακαταμάχητη Αφροδίτη», ως απάντηση του ζητήθηκε να στείλει πρώτα το σενάριο – κάτι που στις περισσότερες παραγωγές αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την προβολή στους κριτικούς. Φυσικά, εκείνος αρνήθηκε και επέλεξε να κάνει τα γυρίσματα στη Σικελία.
Ετσι, από το καλοκαίρι το υπουργείο Τουρισμού επίσπευσε τις διαδικασίες και τις επαφές με τα άλλα δύο άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών έχοντας καταλήξει, όπως φαίνεται, σε μια δέσμη προτάσεων όπως η επιστροφή ενός ποσοστού, από 20% έως 30%, του κόστους των γυρισμάτων που γίνονται στην Ελλάδα καθώς και η ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προκειμένου να αναλαμβάνει τη διευκόλυνση των ξένων παραγωγών στη χώρα. Παράλληλα συνεξετάζεται και η πολιτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τις ξένες παραγωγές στο έδαφός τους, για παράδειγμα, η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει αυξημένο ποσοστό φοροαπαλλαγής για ξένες ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.