Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου που επέστρεψε ανανεωμένη, για να συνεχίσει, κάθε Δευτέρα στις 23:45, από την συχνότητα του ΑΝΤ1 πλέον, να «γράφει Ιστορία στην τηλεόραση», με τις ξεχωριστές συνεντεύξεις και τα αφιερώματα της.
«Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, έχω απόλυτη συναίσθηση ότι σε αυτό το γραφείο είμαστε όλοι προσωρινοί. Το λέω στον εαυτό μου, το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Οφείλω πολλά στη μητέρα μου, έδωσε μαθήματα ζωής παρά τα προβλήματα που είχε. Για μένα ήταν ένα παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και της αναγνωρίζω ότι είχε το θάρρος της γνώμης της», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Εφαρμόζουμε πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά ίσοι».
Παράλληλα επανέλαβε ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».
«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είμαι προϊόν της ελίτ. Δούλεψα πολύ σκληρά, αποφοίτησα από το Χάρβαρντ ως αριστούχος. Έφυγα από την Ελλάδα γιατί ήθελα να σταθώ στα πόδια μου. Ο μεγάλος μου αγώνας για να συμμετέχω στα κοινά είναι για να δώσω ευκαιρίες σε κάποιους να πετύχουν κάτι ανάλογο. Έχω τεράστιο σεβασμό για τους ανθρώπους που φτάνουν στην κορυφή χωρίς εφόδια». υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Όσο για τη γνωριμία του με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ήταν ένας φοιτητικός έρωτας στα χρόνια του Χάρβαρντ και όπως είπε παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και αντιμετωπίζουν μαζί όλες τις δυσκολίες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «ο γάμος δεν σώζεται αν δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση».
Στο ιστορικό δίλημμα για το ποιο από τα δύο ιστορικά πρόσωπα είναι Εθνάρχης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Θα έλεγα και οι δυο δικαιούνται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Άλλες οι προκλήσεις της εποχής του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος ηγήθηκε μια προσπάθειας εθνικής ολοκλήρωσης της Πατρίδας μας αλλά ταυτόχρονα ήταν και ο πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου έγινε ο μεγάλος εθνικός διχασμός. Μου αρέσει και βγάζω πάντα στην άκρη την συγγενική σχέση που έχω με την Ελευθέριο Βενιζέλο για να μπορώ να δω με καθαρή ματιά την ιστορική του παρακαταθήκη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ταυτίστηκε πρώτον με το οικονομικό θαύμα της Ελλάδος της δεκαετίας του 50 και του 60, που είναι εντυπωσιακό και στο οποίο πρέπει να αναζητήσουμε σημεία αναφοράς. Και βέβαια με την αποκατάσταση της καλύτερης δημοκρατίας που είχαμε ποτέ ως χώρα, από το ’74 και μετά. Άφησε την σφραγίδα του, δηλαδή, σε δύο πολύ σημαντικές περιόδους. Και με την κομβικής σημασίας απόφαση η οποία καθόρισε, καθορίζει και θα καθορίζει για πάντα τις τύχες της Πατρίδος μας. Πήρε μια χώρα και την έβαλε, για να το πω λαϊκά, με το ζόρι στην Ευρώπη. Με το ζόρι γιατί η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη και γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι όλοι να μας δεχτούν τότε ως μέλος της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Γι’ αυτή και μόνο την απόφαση του η Ελλάδα στο διηνεκές θα πρέπει να του χρωστάει μια πολύ μεγάλη, πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.
Για τις τουρκικές προκλήσεις, την Κύπρο και την Συρία
«Η Ελλάδα προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας σε μια ταραγμένη περιοχή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας παράλληλα με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Συρία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και την διακοπή των εχθροπραξιών.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη κατάσταση στην Συρία, ακόμη πιο περίπλοκη» και «δυστυχώς θα ξαναδώσει οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία, τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών, με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτήν την μάχη, ώστε να ξαναβρεθούμε στην τραγική κατάσταση να αναβιώσει αυτό το «τέρας» της ακραίας τρομοκρατίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρώπη, συνολικά στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία, κυρώσεις που, όπως είπε, θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
Για το κυβερνητικό έργο και τον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σκοπός του είναι να τιμήσει την εντολή των πολιτών, προσθέτοντας πως έχει χρονοδιαγράμματα, τα οποία οφείλει να τηρήσει. «Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να “σπάσει” γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός Πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον Αλέξη Τσίπρα και την ψήφο των απόδημων
Σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει.
«Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Εγώ ήθελα την επιστολή ψήφο. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν, ο Πρωθυπουργός τους κατηγόρησε ότι συνειδητά χρησιμοποίησαν το 2015 την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία. Τόνισε μάλιστα πως στόχος του είναι η 4ετία.
«Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφή για την χώρα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την πατρίδα μας γιατί, όπως είπε, «η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν», ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την στήριξη των αδύναμων και της οικογένειας.
Για την Novartis
Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία, βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή, αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Η γραβάτα και ο Τσίπρας
Αναφερόμενος στην εμφάνιση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέρος της ευθύνης του Πρωθυπουργού είναι και η διαχείριση της εικόνας του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί στην Βουλή ή σε επίσημες συναντήσεις χωρίς γραβάτα, σημειώνοντας ότι έτσι θα ήταν ασεβής όχι προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά προς τους πολίτες της χώρας τον ηγέτη της οποίας συναντά, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.
Δείτε τα βίντεο από τον ΑΝΤ1: