Πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση των μετοχών του 51% του λιμανιού του Πειραιά από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού,(cosco,AMP TERMINALS MAERSK,ICTSI) αλλά και στη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο νόμου που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ ΑΕ.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ-Δημοσίου θα πρέπει να περάσει από τη βουλή, είχε ξεκινήσει να συγγράφεται από το Δεκέμβριο του 2014, αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω εκλογών και σε αυτό εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ναυτιλίας ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ.
Έως τώρα το ελληνικό δημόσιο είχε παραχωρήσει μέσω μια σύμβασης(master concession) στον ΟΛΠ, που είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Πειραιά που θα παραμείνουν στο δημόσιο.
Επίσης, ο ΟΛΠ έχει διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες ενώ κατέβαλε στο κράτος ως ετήσιο αντάλλαγμα για την παραχώρηση, του 2% επί του κύκλου εργασιών του.
Αυτό που επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι νομικές υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ του ΟΛΠ και των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση και πώληση των μετοχών του 51% των μετοχών του ΟΛΠ σε υποψήφιους επενδυτές, είναι η δημιουργία μίας αρχής λιμένος (port authority) στον Πειραιά, που θα ασκεί διοίκηση και σε αυτήν θα μεταφερθούν οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ.
Ο ΟΛΠ θα μπορεί να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα όπως αυτή τη στιγμή ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) θυγατρική της cosco.
Η αρχή λιμένος που θα δημιουργηθεί θα μπορεί στη συνέχεια εφόσον προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ να ασκεί έλεγχο στο νέο ιδιοκτήτη αλλά και στην ΣΕΠ ΑΕ θυγατρική της cosco.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο μοντέλο με τη δημιουργία αρχής λιμένος αναμένεται να ακολουθηθεί και στα υπόλοιπα λιμάνια.
Όταν το σχέδιο νόμου, που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου ψηφισθεί από τη βουλή οι τρεις υποψήφιοι για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ (βασικό μέτοχο του ΟΛΠ) ενώ αναμένεται η νέα κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης προς το νέο ιδιοκτήτη που θα πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από τη βουλή.
Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας σε πρόσφατη εκδήλωση στο δήμο Πειραιά παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά αναφερόμενος στη σχετική σύμβαση παραχώρησης του δημοσίου προς τον ΟΛΠ είπε ότι η παλιά δεν μπορεί να έχει εφαρμογή και ότι προετοιμάζεται μια νέα που θα πρέπει να επικυρωθεί και για να γίνει νόμος του κράτους και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργήσει και η κοινωνία του Πειραιά και ο Δήμος.
Στελέχη της διεθνούς αγοράς διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και στην έλευση νέου ιδιώτη επενδυτή ανέφεραν ότι αυτή όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθεί θα δώσει το σήμα στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον ότι η χώρα επιθυμεί τις επενδύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ