Οικονομία

Ομοβροντία δηλώσεων στήριξης της Ελλάδας από Ευρωπαίους πιστωτές

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Με μια ομοβροντία δηλώσεων από τους εκπροσώπους των ευρωπαίων πιστωτών αποφεύχθηκε σήμερα η κατακρήμνιση για τρίτη συνεχή ημέρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ανακόπηκε ελαφρώς ο ρυθμός αύξησης του spread δανεισμού της Ελλάδας.

Ουδείς ωστόσο μπορεί να μιλήσει για σταθεροποίηση της αγοράς ούτε και για «σταμάτημα» της τάσης ανόδου των spread του 10ετούς ομολόγου, του κρίσιμου δηλαδή παράγοντα για τυχόν έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τα οποία έφτασαν στα επίπεδα του 9%, καθίστωντας απαγορετυκή -σε αυτή την φάση- την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Η παρέμβαση των πιστωτών, με σκοπό να αποφευχθεί πιθανό «κραχ», ξεκίνησε μετά τη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις άτυπες «οδηγίες» του νέου προέδρου της Κομισιόν για στήριξη της Ελλάδας.

Αρχικά ήρθε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με την κίνησή του να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την άνοδο των spreads, απλά μειώνοντας στο μισό το κούρεμα των ομολόγων που ήδη χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας (σ.σ. η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα παρέχει επιπλέον 12 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες). Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς είναι προφανές ότι όλες οι κινήσεις της ΕΚΤ πρέπει να αποφασίζονται από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σειρά πήραν με λίγες ώρες διαφορά οι Βρυξέλλες. Σάιμον Ο’ Κόνορ, Γίρκι Κατάινεν και Κλάους Ρέκλινγκ παρενέβησαν για να προσφέρουν στήριξη στην Ελλάδα, όχι, όμως, χωρίς αστερίσκους…

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ. 

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος», τόνισε ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν.

«Χάρη στις πολύ καλές συνθήκες δανεισμού από εμάς το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, κάτι που θα ισχύει για όσο διάστημα η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις» ήταν η ατάκα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι «κατα πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάτι το οποίο θα είναι μια βιώσιμη και εφεδρική λύση σε περίπτωση ανάγκης» και πρόσθεσε: «Πρέπει να στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας».

Πάντως ο επικεφαλής του ESM τόνισε με νόημα ότι χάρη στο δανεισμό από τους Ευρωπαίους η Ελλάδα το 2013 κατέβαλε μόλις 5 δισ.ευρώ για τόκους δανείων, ενώ το 2008 είχε καταβάλει 13 δισ.ευρώ, θέλοντας να επισημάνει εμμέσως τα οφέλη από την παραμονή της Αθήνας στο Μνημόνιο…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία