Επιφυλάξεις και «ενστάσεις» σχετικά με το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασαν πάνω από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπό το Νίκο Ανδρουλάκη.
Το «κλίμα» των τοποθετήσεων δείχνει ότι οι βουλευτές που καταθέτουν «ενστάσεις» είναι πιο κοντά στην αποχή παρά στο «όχι», ενώ οι περισσότεροι της κοινοβουλευτικής ομάδας- μεταξύ των οποίων και στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου.
Κατά την άτυπη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε την άποψή του σχετικά με το σχέδιο νόμου, θύμισε ότι αποτελεί προγραμματική θέση και ζήτησε να τοποθετηθούν οι βουλευτές. Κατά το νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ήδη με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές Λέσβου και Χίου, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης και Σταύρος Μιχαηλίδης αντίστοιχα. Από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση φαίνεται ότι έχουν επιφυλάξεις η Κατερίνα Καζάνη, ο Μπουράν Μπουρχάν, ο Αχμέτ Ιλχάν, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Μανώλης Χνάρης, ο Τάσος Νικολαϊδης, η Χριστίνα Σταρακά- ακόμη και η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να επιβάλει κομματική πειθαρχεία- αφήνει δηλαδή το «ελεύθερο» στους βουλευτές του για ψήφο κατά συνείδηση. «Θα πω στους βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως ένα νομοθετικό σώμα και όχι σαν σχολιαστές. Η Βουλή είναι ένα σώμα, το οποίο νομοθετεί και πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντιτίθεται σε λογικές «να “παραγγέλνει” κάποιος ένα παιδί». Εάν ετίθετο κάτι τέτοιο- επισημαίνει- δεν θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.
Χθες, εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ News, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. «Όταν θες να διαπαιδαγωγήσεις μια κοινωνία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να δίνεις περιθώριο στη συνωμοσιολογία και στα άκρα -ιδιαίτερα σε μια περίοδο πριν τις ευρωεκλογές που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της Ευρώπης- ανοίγεις τον διάλογο ώριμα, ουσιαστικά, με επιχειρηματολογία, πρώτα μέσα στο κόμμα σου και μετά στην κοινωνία. Έγινε διάλογος για να καταλάβουν οι πολίτες ότι νομοθετούμε δικαιώματα του παιδιού;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι:
«Ο κ. Μητσοτάκης πουλά υπευθυνότητα από τότε που έπιασε το τιμόνι της εξουσίας. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο ίδιος και το κόμμα του επέλεγαν τον ακραίο λαϊκισμό σε πολλά θέματα. Για να μην θυμηθούμε τα παλιότερα με τις ταυτότητες, τις υπογραφές Καραμανλή και πως σημερινοί Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκαν θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Ως προς την τοποθέτηση της Ιεραρχίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία έχει την άποψή της, αλλά η Βουλή νομοθετεί». Εξήγησε στη συνέχεια ότι «μόνος υπεύθυνος να νομοθετεί και να υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η Πολιτεία» και συμπλήρωσε με νόημα ότι: «Ακούω τις απόψεις της Εκκλησίας. Άλλος όμως ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλος της Πολιτείας και του Κοινοβουλίου».
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα έχει και δεύτερο «ημίχρονο», την προσεχή Τρίτη, όπου αναμένεται νέος κύκλος τοποθετήσεων από τους βουλευτές για την ισότητα στο γάμο και για τα άλλα νομοθετήματα- όπως αυτό που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.