Μετά την ντρίμπλα της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στον πειρασμό να μπλοκάρει μόνος του την αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και τη μη διάλυση της βουλής με 180 ψήφους στην παρούσα βουλή.
Το γεγονός αυτό σήμαινε ότι η επόμενη βουλή θα πρέπει να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο με 180 ψήφους και όχι με 151.
Μπροστά στο φόβο οτι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας και να αναθεωρήσει το άρθρο σύμφωνα με τη δική της λογική και όχι με την κατεύθυνση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό – ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι στην δεύτερη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά θα απέχουν από το να ψηφίσουν το άρθρο 32 προκειμένου αυτό να μην συμπληρώσει το απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος σε συζήτηση με δημοσιογράφους: «Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».
Με την νέα πραγματικότητα καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο άρθρο τινάζει μόνος του την αναθεώρηση στον αέρα αφού αρνείται να ψηφίσει ένα άρθρο που ο ίδιος έφερε προς αναθεώρηση και ο ίδιος διατύπωσε το περιεχόμενο του ,μόνο και μόνο για να μη δώσει τη δυνατότητα σε μια επόμενη κυβέρνηση να το αναθεώρηση με τη δική της πολιτική λογική.
Στελέχη ΝΔ: «Συνταγματικός αυτοεξευτελισμός, αν το αντέχουν, χαλάλι τους»
Μόλις έγινε γνωστή η φράση του κ. Κατρούγκαλου και τι αυτή, υποκρύπτει κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν: «Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται εάν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους».
Το κόλπο της Νέας Δημοκρατίας που έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ύπνο ήταν η ξαφνική απόφασή της να ψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, παρόλο που οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα δύο κόμματα διαφέρουν ουσιωδώς.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεν η προεδρική εκλογή να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά προτείνει, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων στις πρώτες ψηφοφορίες, να ακολουθούν ψηφοφορίες για ένα 6μηνο, με στόχο πάντα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180. Και σε περίπτωση αδιεξόδου, να ακολουθούν προεδρικές εκλογές απευθείας από τον λαό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα του συστήματος και της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση αποτυχίας του κυβερνητικού υποψηφίου για τη θέση του ύπατου πολιτειακού αξιώματος, για παράδειγμα, η χώρα οδηγείται και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει και η ίδια την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά απορρίπτει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Προτείνει 3 ψηφοφορίες, και στην τελευταία να απαιτείται πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών. Σε περίπτωση, μάλιστα, αποτυχίας και για τον αριθμό των 151, να ακολουθεί ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους και να εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Πρόωρες εκλογές, δηλαδή, τέλος.
Ετσι, η απόφαση της Πειραιώς να ψηφίσει την αλλαγή του τρόπου εκλογής ΠτΔ και να λάβει από την παρούσα Βουλή το σχετικό άρθρο 180 ψήφους, άρα στην επόμενη να αρκούν 151 ψήφοι, που είναι πιθανόν να διαθέτει η ΝΔ, για την αναθεώρηση του, ακυρώνει τα όποια σενάρια για «δεξιά παρένθεση», που μπορεί να σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, αποτρέπει την ανατροπή μιας κυβέρνησης όπως συνέβη το 2014.
Αυτή ακριβώς την εξέλιξη επιχειρεί να προλάβει ασθμαίνουσα και εκ των υστέρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος.