Σε «σκληρό ροκ» εξελίχθηκε το τελευταίο πριν τις προκριματικές εκλογές ντιμπέιτ ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον εσωκομματικό της αντίπαλο Μπέρνι Σάντερς. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τους Δημοκρατικούς.
Επρόκειτο για την τελευταία και πιο κρίσιμη τηλεοπτική μονομαχία των Δημοκρατικών, πριν τον πρώτο γύρο των προκριματικών για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου από το κόμμα. Η Χίλαρι Κλίντον είχε απέναντί της τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, τον «δημοκράτη σοσιαλιστή», όπως ονομάζεται. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι από τις προκριματικές θα αναδειχθεί νικήτρια κατά κράτος η Κλίντον, αλλά αυτό δεν διεφάνη από το τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Ναι μεν, η Κλίντον έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, αλλά την ακολουθεί από πολύ κοντά ο Σάντερς.
Επιθέσεις στα αδύναμα σημεία
Το ντιμπέιτ αναλώθηκε σε εκατέρωθεν επιθέσεις με στόχο τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων. Για την Κλίντον το αδύναμο σημείο του Σάντερς ήταν η στάση του υπέρ του λόμπι της οπλοκατοχής. «Συμπορεύτηκε πολλές φορές με το λόμπι οπλοκατοχής. Ψήφισε 5 φορές εναντίον του νόμου Μπράντυ, υπέρ της ασυλίας των κατασκευαστών και πωλητών όπλων. Ψήφισε υπέρ της οπλοφορίας στο μετρό και στα εθνικά πάρκα και εναντίον της χορήγησης χρημάτων για την έρευνα, για να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».
Ο Σάντερς αναγκάστηκε να δικαιολογήσει την στάση του φέρνοντας ως επιχείρημα την καταγωγή του από μια πόλη αγροτική, το Vermont, όπου οι εκλογείς του έχουν καραμπίνα στη ντουλάπα τους. Στην αντεπίθεση πέρασε ο γερουσιαστής όταν έφτασε η συζήτηση στις μεγάλες τράπεζες και στη Wall Street. «Εγώ δεν παίρνω χρήματα από τις μεγάλες τράπεζες, ούτε αμοιβές για ομιλίες από την Goldman Sachs. Και όταν βλέπω ότι τρεις από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες, έγιναν μεγαλύτερες από ό,τι πριν την κρίση, λέω ότι πρέπει να επαναφέρουμε νόμους, να χτυπήσουμε αυτά τα τεράστια χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα».
Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και Ρωσία
Ένα άλλο θέμα του ντιμπέιτ ήταν η μεταρρύθμιση στον τομέα υγείας με την Χίλαρι Κλίντον να υπερασπίζεται τον Μπάρακ Ομπάμα και να υπόσχεται τη συνέχιση της πολιτικής του. Αντίθετα ο Μπέρνι Σάντερς υποσχέθηκε ενιαία ασφάλεια υγείας για όλους τους Αμερικανούς. «Ξέρετε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ότι κάνουν άλλες μεγάλες χώρες; Έχουμε έναν χρηματοδοτούμενο προεκλογικό αγώνα που είναι διεφθαρμένος. Η βιομηχανία φαρμάκου βάζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στον προεκλογικό αγώνα. Το ίδιο κάνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».
Θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Ιράν, η Συρία ή η Ρωσία εθίγησαν, αλλά οι υποψήφιοι επέδειξαν σύμπνοια. Καταγράφηκε ωστόσο μια παρατήρηση για το τι αναμένει η Ευρώπη από την Χίλαρι Κλίντον σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ: σκληρή αντιμετώπιση του ρώσου προέδρου Πούτιν.
Ο τρίτος που συμμετείχε στο ντιμπέιτ, ο Μάρτιν Μάλεϋ, προσπάθησε πολλές φορές να παρέβη, αλλά οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ήδη «εκτός νυμφώνος». Ποιος τελικά θα επικρατήσει στους κόλπους των Δημοκρατικών, θα προκύψει στις προκριματικές. Οι δύο πρώτες αναμετρήσεις θα γίνουν στις πολιτείες Ioawa και New Hampshire. Στην τελευταία ο Σάντερς προηγείται. Δίχως αμφιβολία η επόμενη περίοδος θα είναι συναρπαστική για τους Δημοκρατικούς.