Την πόρτα της Ειδικού Δικαστηρίου «βλέπουν» να ανοίγει για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μέλη της προανακριτικής επιτροπής μετά την κατάθεση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, της Ελένη Ράικου.
Οι καταγγελίες της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαρύτατες σε σημείο τέτοιο που κατά πληροφορίες έφεραν σε δύσκολη θέση έως και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις αναδεικνύοντας, χωρίς πάντως επιτυχία, την υπόθεση με τα τρία εμβάσματα (ύψους 5.000 ευρώ) από την Novartis σε κοινό λογαριασμό της ίδιας και του συζύγου της (ιατρός).
Η μάρτυρας (η κατάθεση της συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη) κατηγόρησε τον «Ρασπούτιν» ότι άσκησε αφόρητες πιέσεις στην ίδια με στόχο να την αναγκάσει να ενδώσει στις μεθοδεύσεις του με αποτέλεσμα εκείνη να παραιτηθεί. Επίσης ότι με την συνδρομή της διαδόχου της, Ελένη Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης «κατασκεύασε» μάρτυρες για να ενοχοποιήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι οι χειρισμοί του αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί αλλού η διεξαχθείσα έρευνα για τη Novartis με συνέπεια να χάσει το ελληνικό Δημόσιο μεγάλες αποζημιώσεις από την φαρμακευτική εταιρία.
Αποκάλυψε όμως για πρώτη φορά ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμπλέκονταν και σε άλλες υποθέσεις. Συγκεκριμένα σε υπόθεση δανειοδότησης εκατοντάδων επιχειρηματιών από την τράπεζα Αττικής που όπως φέρεται να εξήγησε έγινε χωρίς να τηρούνται οι προυποθέσεις δανειοδότησης. Η μάρτυρας φέρεται να δήλωσε ότι ο Δημήτρης Παππαγγελόπουλος της ζήτησε να μην περαιώσει την δικογραφία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες που δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζα Αττικής ήταν και ο Χρήστος Καλογρίτσας που κήρυξη πτώχευση πριν από λίγες ημέρες.
Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι η κατάθεση της κυρίας Ράικου φτάνει και αρκεί για να κλείσει εδώ η υπόθεση, διότι κατά τους ίδιους στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που καταγράφονται στην πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Δηλαδή, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Οι ίδιοι όμως σημείωναν ότι είναι πιθανό στο πόρισμα που θα σχηματιστεί μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής να προστεθούν και άλλα αδικήματα όπως αυτό το της απιστίας που είχε ως συνέπεια να προκληθεί ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Αφορμή για το ενδεχόμενο αυτό έδωσε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς η οποία καταλόγισε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι η απόφαση του να στρέψει αλλού τη διεξαχθείσα έρευνα για τη Novartis είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή βουλευτές της επιτροπής εξετάζουν σοβαρά να επεκταθεί η έρευνα της επιτροπής και σε άλλες υποθέσεις καλώντας να καταθέσει (κατ αρχήν) ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασιάδης. Για τον τελευταίο, η Ελένη Ραίκου φέρεται να είχε δηλώσει ότι της είχε εκμυστηρευθεί ότι ο «Ρασπούτιν» παρενέβαινε και σε άλλες υποθέσεις. Όμως η μάρτυρας δεν προχώρησε σε άλλες αποκαλύψεις διότι ενημέρωσε ότι δεν είχε την εξουσιοδότηση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα.
Πηγή: thetoc.gr